Početna  /  Otvoreni drugi ”Dani Nebojše Glogovca” – ”Sa Nebojšom smo svi bili bolji, mudriji, duhovitiji i uvek, baš uvek radosniji!”
Izdvajamo Kultura

Otvoreni drugi ”Dani Nebojše Glogovca” – ”Sa Nebojšom smo svi bili bolji, mudriji, duhovitiji i uvek, baš uvek radosniji!”

Na ljetnoj sceni Kulturnog centra Trebinje večeras su otvoreni drugi ”Dani Nebojše Glogovca” pod pokroviteljstvom Grada Trebinja i Kulturnog centra Trebinje. Inicijator ove manifestacije je Marija Đajić, a i ove godine manifestaciji prisustvuje Milica Glogovac, Nebojšina supruga. Ovogodišnji specijalni gost je glumica Branka Katić, a nakon otvaranja ovogodišnjih ”Dana Nebojše Glogovca” publici je prikazan film ”Ubistvo s predumišljajem” Gorčina Stojanovića u kojem su briljirali Branka Katić i Nebojša Glogovac. Katićeva je i otvorila druge po redu ”Dane Nebojše Glogovca” rekavši da na svakom ćošku Trebinja kao da osjeti prisustvo Nebojšino. Sa publikom je podijelila i jedinu pjesmu koju je napisala, a koju je posvetila njemu – Nebojši Glogovcu!

Od preranog odlaska Nebojše Glogovca svaki pomen ovog velikana glumišta izazove buru emocija. Posebne emocije izazvane su na prošlogodišnjim, prvim ”Danima Nebojše Glogovca”, a godinu dana kasnije emocije ne jenjavaju, štaviše, čini se da su još jače. Otvaranju ”Dana Nebojše Glogovca” prisustvovala je njegova supruga Milica, koja je i prošle godine podržala ideju Marije Đajić, ali i Milovan Glogovac, Nebojšin otac. Specijalna gošća je Branka Katić kojoj je pripala i čast da otvori ovogodišnje podsjećanje na lik i djelo Nebojše Glogovca.

”Prvi put sam u Trebinju, sve ovo mi je jako emotivno. Čini mi se kao da u svakoj ulici vidim nestašni lik dečaka Nebojše i to me čini dodatno emotivnom. Grad je predivan, jasno mi je zašto je uvek ostao na posebnom mestu u njegovom srcu. Hvala vam na ljubavi koju osećamo ovde, hvala vam na gostoprimstvu i upoznajući vaš grad imam osećaj kao da ponovo upoznajem mog divnog druga i iznova osećam svu toplinu i mudrost i hrabrost i slobodu koju je on u sebi nosio. Retki su ljudi sa toliko dara, sa toliko suštinskog razumevanja ljudske duše i sposobnosti i želje da to svima nama podare. Sa Nebojšom smo svi bili bolji, mudriji, duhovitiji i uvek, baš uvek radosniji! Toliko nam je svima dao i pokazao nam kako se voli do kraja, kako se živi punim plućima i kako se ne štedi ni trun energije već sve ide u slavu istine, ljubavi, lepote i te naše umetnosti za koju je zaista imao raskošan dar. Bio je divan drug, moćan glumac, nežni dasa, naš Glogi! ” – rekla je Katićeva na otvaranju.

Ona je dodala da je napisala jednu pjesmu, koja je jedina koju je u životu napisala, a posvetila je upravo Nebojši Glogovcu.

Veče ispunjeno nevjerovatnim emocijama, veče posvećeno velikom Nebojši Glogovcu, čovjeku čija je svaka izgovorena riječ odisala čistom emocijom… Baš zato ne treba čuditi što svaki pomen Nebojše Glogovca izazove buru. I još će dugo tako biti, nema sumnje! Sutra – 30.8. Glogi bi proslavio 51. rođendan. Sutra i treba proslaviti njegov rođendan i gromoglasnim aplauzom nakon projekcije jednog od zadnjih filmova Nebojše Glogovca, ostvarenja ”Moj jutarnji smeh” Marka Đorđevića probuditi usnulog giganta glume bar na tren, na vječnost, ovdje, u njegovom Trebinju, u njegovoj Hercegovini…

Igor Svrdlin

 

2 Shares
2 Shares
Copy link