Početna  /  Ostvarena želja malih Kapora – četiri bicikla za tri skromna brata
Hercegovina

Ostvarena želja malih Kapora – četiri bicikla za tri skromna brata

Kada su, prije desetak dana, trojica malih Kapora – Đorđe (8), Ognjen (11) i Darko (12), iz bilećkog sela Donji Mirilovići, sa nama podijelili svoju skromnu želju da imaju barem jedno biciklo, nisu mogli ni da naslute da će im se ista ostvariti vrtoglavom brzinom. Njihova priča dotakla je brojna dobra srca, pa su mali Kapori dobili čak četiri bicikla i dodatni, neočekivani poklon – u njihovu kuću juče je po prvi put stigao Deda Mraz sa paketićima.
Ognjen, Deda Mraz, Žarko Vučić, Đorđe, Darko i Aleksandar Janković (FOTO: Moja Hercegovina)
Ognjen, Deda Mraz, Žarko Vučić, Đorđe, Darko i Aleksandar Janković (FOTO: Moja Hercegovina)

Stidljivo izgovorenu želju o jednom biciklu za tri mala brata prvo su ispunili njihov rođak Slaviša Kapor i njegov prijatelj Jovica Delić.

Ognjen, Đorđe, Jovica, Slaviša sa ćerkom Janom i Darko sa prvim biciklom
Ognjen, Đorđe, Jovica, Slaviša sa ćerkom Janom i Darko sa prvim biciklom

Istog trena kada su pročitali priču, kažu, kupili su biciklo i odnijeli ga lično Đorđu, Ognjenu i Darku. Majka malih Kapora, Božidarka, odmah nas je pozvala telefonom i radosno nam saopštila novosti.

– Njih trojica su ostala bez komentara, ne mogu da vjeruju. Odmah su uzeli da se vozaju. Đole se danas žalio da ga boli zub, ali kad je stiglo biciklo, sve ga je prošlo – sa smijehom je rekla Božidarka.

U međuvremenu, našoj redakciji javio se Nenad Pantić iz Novog Sada, porijeklom Hercegovac, i rekao da će autobusom poslati biciklo za male Kapore. Rečeno – učinjeno. Biciklo je stiglo nakon nekoliko dana. Nenad kaže da je razlog zbog kog je odmah odlučio da im ispuni želju to što su ga ovi dječaci podsjetili na njegovo djetinjstvo.

– Ja sam rođen u selu Rabina kod Nevesinja. Kao mali nisam imao ni biciklo, ni neku drugu igračku – istakao je Nenad.

Nenad Pantić, poslao biciklo iz Novog Sada
Nenad Pantić, poslao biciklo iz Novog Sada

Ispunjenju Đorđijeve, Ognjenove i Darkove želje fantastičnu završnicu dala je biciklistička sekcija Planinarskog društva „Vučji zub“ iz Trebinja. Oni su odlučili da Kaporima poklone dva bicikla, ali i da im pripreme praznično iznenađenje. Tako je, zajedno sa biciklima, u kuću ovih dječaka u Donjim Mirilovićima juče po prvi put došao Deda Mraz sa paketićima.

Ovom prilikom predali smo im i biciklo koje im je poslao Nenad. Budući da smo najavili naš dolazak dan ranije, dječaci su nas nestrpljivo dočekali ispod kuće, tik pokraj puta. Njihova majka Božidarka kasnije nam je otkrila da pola prethodne noći nisu spavali, jer nisu mogli iščekati da stignemo sa tako dugo željenim poklonima.

– Kada ste rekli da ćete ujutru stići sa još tri bicikla, oni su jedno 20 puta u toku noći ustajali i samo viču 2 su sata i 10 minuta, 2 je i 30, i na kraju, jutros u 9 i 57 viču: Mama mila, pa nema ih još, hoćeš li ih zvati? Prema tome, stvarno je ovo nešto što čovjek ne može riječima opisati. Hvala vama, hvala svima! Za nas to znači nešto puno u životu, pogotovu za djecu. To je neka njihova životna želja koju ja baš toliko ne prihvatam, jer se bojim njihovog loma, ali sve prođe kad vidim kako ste sa srcem došli i donijeli te poklone. Toliko je njima radost neka u životu došla da se to ne može riječima kazati – kaže Božidarka, dok se sinovi već vozaju oko kuće na svojim biciklima.

Šalimo se sa ocem Mihajlom da od danas može da zaboravi na pomoć sinova u kućnim poslovima, jer ih više niko ne može stići. Smije se od srca.

Aleksandar Janković, koji je zajedno sa kolegom iz biciklističke sekcije „Vučjeg zuba“ Žarkom Vučićem, došao da dječacima preda bicikla i majice ovog Planinarskog društva, kaže da su u vremenu darivanja, od Svetog Nikole do pravoslavnog Božića, željeli da sa malim Kaporima podijele radost darivanja i radost vožnje bicikla.

– Osim toga, želimo i da kod našeg stanovništva bicikla uđu u kulturu življenja. Naše planinarsko društvo radilo je brojne humanitarne akcije, stizali smo i do Kosova, učestvujemo sa trebinjskim Crvenim krstom u nekim aktivnostima svake godine, a sve to zato što osjećamo potrebu da pored svega što radimo u planini, staze, znakove, trke, jednom godišnje uradimo još neku dobru stvar, da pomognemo neku djecu ili ljude – kaže Janković.

Na kraju posjete Donjim Mirlilovićima, fotografija za uspomenu na nesvakidašnje druženje sa malim Kaporima – skromnim dječacima koji umiju da se raduju malim stvarima. Izraz njihovih lica govori sve. Za njih je ovaj dan potpuno nestvaran. Aleksandar i Žarko su izrazili želju da na slici svi skupa drže zastavu „Vučjeg zuba“, jer, kažu, to uvijek rade kada osvoje neki planinski vrh.

A ovo je, složićete se, jedan od ljepših vrhova koje su ikada osvojili.

2.3K Shares

Jelena Denda Borjan

Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.
Od januara 2013. do novembra 2017. godine novinarka internet magazina "Moja Hercegovina"

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
2.3K Shares
2.3K Shares
Copy link