Početna  /  Oštra reakcija Kristijana Šmita: Ofanzivno usvajanje odluke o VSTS RS predstavlja kršenje sporazuma iz 2004. godine!
Izdvajamo Republika Srpska

Oštra reakcija Kristijana Šmita: Ofanzivno usvajanje odluke o VSTS RS predstavlja kršenje sporazuma iz 2004. godine!

Foto: Agencije
Uspostavljanje jedinstvenog Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) na državnom nivou bila je ključna reforma utemeljena na konsenzusu, rekao je Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH.

Radilo se o reformi kako bi se pravosuđe BiH modernizovalo u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima, ojačao profesionalizam, transparentnost i efikasnost u okviru pravosuđa, te unaprijedilo nepristrasno, nezavisno i djelotvorno provođenje pravde u cijeloj zemlj – rekao je Kristijan Šmit visoki predstavnik u BiH.

– Država BiH i oba entiteta u martu 2004. godine su donijeli jednoglasnu odluku o uspostavljanju jedinstvenog VSTS za BiH. Ofanzivno usvajanje odluke o drugom tijelu, Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske, predstavlja kršenje ovog sporazuma. Time se ugrožava uticaj pravosuđa i primat koji ima vladavina prava – naglašava Kristijan Šmit.

-Profesionalno pravosuđe, u kojem nema političkih pritisaka i uticaja, ima ključnu ulogu za razvoj pravednog i demokratskog društva i prijeko je potrebno za ostvarenje težnji BiH da postane dio Evropske unije, rekao je Šmit, saopšteno je iz OHR-a.

Naglašeno je da će visoki predstavnik o ovom pitanju i njegovim posljedicama razgovarati sa ambasadorima Upravnog odbora Savjeta za provođenja mira.

Izvor: Avaz

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap