Početna  /  Oland: Francuska je u ratu, uništićemo ID
Svijet

Oland: Francuska je u ratu, uništićemo ID

Predsednik Francuske Fransoa Oland je rekao da je ta zemlja u ratu i da Evropa mora hitno da reaguje, kako se EU ne bi raspala.

oland

Oland je govorio pred oba doma francuskog parlamenta u Versaju, što je velika retkost, a svoje obraćanje započeo je minutom ćutanja u čast žrtava terorističkih napada u Parizu.

“Ovo nije rat civilizacija, jer ove ubice ne predstavljaju nijednu civilizaciju. Mi smo trijumfovali protivnicima mnogo moćnijim nego što su ove kukavice”, rekao je Oland.

Kako je rekao, Francuska neće ustuknuti, a govor je završio rečima “Istrebićemo terorizam”.

“Neće nas varvari sprečiti da živimo život kakav smo izabrali. Terorizam nikada neće uništiti Republiku, jer će Republika uništiti terorizam… Oni koji su pokušavali da napadnu Republiku su kroz istoriju uvek bivali poraženi. Tako će biti i sada. Napadi na Pariz su napadi na našu zemlju, vrednosti i mladost.. Nećemo se ograničiti na tome da ih obuzdamo, posvećeni smo tome da uništimo Islamsku državu”, rekao je Oland.

Francuski predsednik je najavio i da će vanredno stanje biti produženo na tri meseca, kao i da “ova pretnja predugo traje”.

“Zbog toga ćemo ojačati vojsku i bezbednosne snage. U naredne dve godine će biti otvoreno 5.000 radnih mesta u policiji, a do 2019. godine neće biti rezova u vojsci.Povećaćemo izdvajanja za bezbednost, jer je bezbednost važnija od budžetskih pravila EU”, rekao je Oland.

Oland je naveo i da je Francuska zatražila od Saveta bezbednosti UN hitno usvajanje rezolucije o borbi protiv terorizma i pozvao na stvaranje “velike koalicije zbog Sirije”.

Najavio je i sastanke sa predsednicima SAD i Rusije Barakom Obamom i Vladimirom Putinom.

Takođe, Oland je rekao da je Evropskoj uniji neophodna efikasna kontrola spoljašnjih granica, inače će doći do povratka nacionalnih granica i raspada EU.

“Neophodno je brzo implementirati koordinisanu i sistematsku kontrolu unutrašnjih i spoljnih granica EU”, rekao je Oland.

U obraćanju poslanicima, rekao je i da su Francuzi čvrst narod, koji neće dozvoliti da se na njegovoj teritoriji razvijaju terorističke zamisli.

“Moramo da nastavimo da se u ovim teškim vremenima vodimo sopstvenim vrednostima – jedinstvom i dostojanstvom”, rekao je Oland.

Precizirao je i da su napadi planirani u Siriji, lansirani iz Belgije, uz pomoć iz Francuske.

Francuski predsednik je zbog terorizma najavio i ustavnu reformu.

Kako je rekao, francuski Ustav mora da se prilagodi kriznim situacijama i potrebni su zakoni koji će omogućiti hitno oduzimanje državljanstva ljudima optuženim za terorizam, ali i sprečavanje ulaska dvojnih državljana ukoliko predstavljaju bezbednosni rizik.

0 Shares
0 Shares
Copy link