Odlučeno ko su dobitnici povelja i svetosavskih priznanja Opštine Bileća

BILEĆA – Na današnjoj svečanoj sjednici povodom Savindana, krsne slave Opštine Bileća, jednoglasno su usvojeni prijedlozi Komisije za nagrade i priznanje Skupštine opštine za ovogodišnje dobitnike Povelje Opštine Bileća u kategorijama pojedinac i kolektiv, te prijedlozi za sportistu godine i za Svetosavsko priznanje ove opštine.

SO Bileća (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)
SO Bileća (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)

Povelja Opštine Bileća, najviše je priznanje na nivou ove lokalne zajednice, u kategoriji pojedinaca ove godine biće dodijeljena Miloradu Batu Samardžiću koji već godinama daruje laptop učeniku generacije Srednjoškolskog centra „Golub Kureš“ u Bileći.

„Naš sugrađanin Milorad Bato Samardžić, koji trenutno živi u Herceg Novom, svake godine interesuje se za najboljeg učenika SŠC-a Golub Kureš, kome na maturskoj večeri daruje laptop. Za učenike ovaj čin znači mnogo, jer znaju da nisu sami, da neko prati, cijeni i vrednuje njihov rad. Svaki od nagrađenih učenika kaže da mu ovaj dar daje novu motivaciju i podstrek za bolje učenje. Samardžić ne završava svoju brigu činom darovanja, već nastavlja kontakt sa nagrađenim učenicima i tokom njihovih studija i, ukoliko je potrebno, obezbjeđuje im donacije kako bi im olakšao školovanje. O svemu obavještava školu prikupljajući podatke o dobrim studentima. Ponosni smo što imamo takvog sugrađanina, na čemu nam škole iz okruženja mogu samo pozavidjeti“, naveli su iz SŠC-a „Golub Kureš“ u svom prijedlogu Komisiji za nagrade i priznanje SO-a Bileća.

Milorad Bato Samardžić sa učenicom generacije za 2015. godinu Dajanom Jokanović (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)
Milorad Bato Samardžić sa učenicom generacije za 2015. godinu Dajanom Jokanović (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)

Povelja Opštine Bileća u kategoriji zaslužnog kolektiva pripala je Mljekari „Pađeni“ za odlične rezultate postignute u privredi.

„Mljekara Pađeni u posljednjih nekoliko godina postala je prepoznatljiv bilećki brend i dobitnik brojnih priznanja i kod nas, i u regionu. Dobitnik je i brojnih priznanja od strane Privredne komore Republike Srpske i međunarodnih organizacija za doprinos razvoju privrede u RS i BiH. Trenutno zapošljava oko 100 radnika, a u posljednjih nekoliko godina proširena je distributivna mreža na teritoriji čitave BiH. Kooperantska mreža otkupa mlijeka proširena je na 900 kooperanata u BiH“, navodi se u prijedlogu Mjesne zajednice Meka Gruda.

Luka Radmilović
Luka Radmilović

Priznanje za najboljeg sportistu 2015. godine Opština Bileća dodijeliće Luki Radmiloviću, košarkašu KK-a „Heo“. Radmilović je najbolji strijelac u prvoj ligi Republike Srpske za 2015/16. godinu, najkorisniji „Heov“ igrač, te dobitnik brojnih nagrada i priznanja u mlađim kategorijama.

Drugo mjesto među najboljim sportistima pripalo je Đorđu Samardžiću iz Karate kluba „Hercegovac“. Samardžić je član ovog kluba već deset godina. Nosilac je braon pojasa, a u protekloj godini na Prvenstvu RS osvojio je prvo mjesto u pojedinačnim borbama, u kategoriji 70 i više kilograma, te drugo mjesto na Prvenstvu BiH u istoimenoj kategoriji.

Treće mjesto zauzeo je Milorad Kovačević, fudbaler FK-a „Hercegovac“. Pehari za najboljeg igrača i strijelca sa brojnih turnira u predtakmičarskom uzrastu otišli su u ruke Kovačevića čak osam puta do sada. U polusezoni 2015/16. godine, u devet odigranih utakmica postiga oje osam golova i najbolji je strijelac pionirske ekipe. Standardni je reprezentativac pionirske selekcije Srpske, a nedavno je ušao u najuži izbor za pionirskog reprezentativca BiH.

Svetosavska priznanja za 2015. godinu otići će, takođe, u ruke uspješnih sportista. Prvo priznanje dobiće Spasoje Pekić, rukometaš sa bogatim međunarodnim iskustvom.

Spasoje Pekić
Spasoje Pekić

Pekić trenutno nastupa kao najkorisniji igrač za RK „Derventu“, vicešampiona BiH. Prošlogodišnji je najbolji strijelac u BiH i standardni reprezentativac Srpske.

Drugo Svetosavsko priznanje dobiće Ivana Tabaković, planinarka PD-a „Vučiji zub“, koja je osvojila najveće vrhove Republike Srpske, Srbije i Crne Gore. Prva je Hercegovka na istočnoj strani koja je osvojila najveći vrh Austrije Grosglokner, 4. avgusta 2014. godine.

Treće priznanje biće dodijeljeno karatistkinji Kristini Vuković koja trenutno živi u Australiji, a svoju sportsku karijeru počela je u KK-u „Hercegovac“. Ona je 2015. godine postala prvakinja Australije u japanskom karateu, a prethodno je pet puta osvajala titulu šampiona Srpske, dva puta titulu prvaka BiH, te državni šampionat Crne Gore.

Jelena Denda

Autor