Početna  /  Oboljelim od multiple skleroze u Srpskoj onemogućeno efikasno liječenje
Izdvajamo Republika Srpska Vijesti

Oboljelim od multiple skleroze u Srpskoj onemogućeno efikasno liječenje

Ako imate nesreću da ste oboljeli od opake bolesti pod nazivom multipla skleroza, a pored toga da živite u Republici Srpskoj, velike su šanse da vam je onemogućen pristup savremenim i najefikasnijim lijekovima potrebnim za goli životni opstanak. Upravo to se desilo našoj sagovornici Aleksandri Vučenović, kojoj je nedavno dijagnostifikovano ovo oboljenje, a kako sama kaže, šanse da će dobiti savremenu terapiju su joj svedene na minimum, jer tek 5-10 odsto oboljelih imaju tu sreću da dobiju  terapiju od koje im, dugoročno gledano, zavisi život.

“Prvi simptomi su mi se pojavili 2016. godine, kada su mi utrnula stopala i to je trajalo nekoliko sedmica, a kasnije se privremeno oštetila senzorna funkcija desne strane lica. Javila sam se porodičnoj doktorici u domu zdravlja i ona me nije uputila neurologu, već na pretragu krvne slike i na ortopediju. Prvo su sumnjali na dijabetes, ali krvna slika je bila potpuno uredna, tako da je on eliminisan, a ortoped mi je samo preporučio da nosim uloške i rekao da su mi stopala možda utrnula zato što su ravna i da se javim neurologu ako ulošci ne pomognu”, počinje svoju priču Vučenovićeva.

“Ja sam i dalje sumnjala na neurološki problem, ali simptomi su spontano prošli i onda sam mislila da su doktori u pravu i da mi nije ništa. Narednih godina se uglavnom nije ništa dešavalo, osim povremenih čudnih trnaca koji su mi prolazili kroz nogu kad spustim glavu i vrtoglavica od samo jedne sekunde. Međutim, 2019. mi je ponovo utrnulo lice i tada sam se javila direktno neurologu, jer sam znala da će mi u domu zdravlja ponovo isto biti rečeno. Ispostavilo se da su to tipični znakovi multiple skleroze, a dvije magnetne rezonance su pokazale mnogobrojne lezije na mozgu i aktivno razaranje mijelina, zaštitne ovojnice za nerve i neurolozi su u dijagnozi i mišljenju napisali da sve ukazuje multiplu sklerozu”, objašnjava Vučenovićeva i dodaje da joj je tada rečeno da je bolest trebalo da bude prepoznata još prije tri i po godine i da je vrijeme da se ljekari opšte prakse obuče da prepoznaju simptome MS.

Ovdje dolazimo do najvećeg problema, jer po riječima Vučenovićeve, u čitavoj zemlji nije dostupna efikasna terapija, jer da biste došli na listu Fonda zdravstva Srpske, morate da imate sreću da ste u onih 5-10 odsto koji uspiju da dobiju najkvalitetniji lijek koji osigurava duži i normalniji život.

“Zanimljivo je da je to bolest koja se danas lako obuzdava uz pomoć 14-15 različitih lijekova, ali pacijentima je dostupan samo betaferon, vrsta interferona, i terapija je finansijski nedostupna našoj radnoj klasi. Da dobijete lijek besplatno, morate dospjeti na vrlo malu listu, tako da većina oboljelih ostane bez obavezne terapije, a samo 5-10% ima sreću da se liječi. U našoj zemlji, oboljeli od multiple skleroze završe bez potrebe u kolicima, jer se još uvijek smatra da je to rijetka bolest, a trenutno je u našoj zemlji oko 3000 ljudi s tom dijagnozom i većina nema nikakvu nadu”, zaključuje ona.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske poručili su da su u posljednje tri godine akcenat u svom radu stavili na efikasniju kontrolu, racionalizaciju i upravljanje svim troškovima, što je, kako tvrde, rezultovalo finansijskoj stabilizaciji i mogućnosti da u zdravstveni sistem uvedu nova prava, posebno kada je u pitanju oblast farmakologije. Iako su prihodi Fonda godinama približno isti, a dugovanja za doprinose za zdravstveno osiguanje veća od 280 miliona KM, Fond je uspio da i u datim finansijskim okolonostima, osiguranicima obezbjeđuje, nove savremene terapije koje značajno unapređuju kvalitet života oboljelih.

“Tako je Fond u ovoj godini i za oboljele od multiple skleroze počeo da finansira trenutno najsavremeniju terapiju iz ove oblasti u svijetu (lijek „okrelizumab“). Ova terapija je dostupna oboljelim od ove bolesti u Univerzitetsko – kliničkom centru na prijedlog ljekara, a preporučuje se pacijentima u skladu sa medicinskim indikacijama, odnosno za one osiguranike koji imaju progresivniji tok bolesti”, kaže Darija Filipović Ostojić, portparol Fonda zdravstva.

Ona objašnjava da pored navedenog lijeka, Fond oboljelim od multiple skleroze finansira još pet lijekova kao što su interferon beta 1b , interferon beta 1a, glatiramer acetat, fingolimod, te natalizumab koji su ovim osiguranicima, na prijedlog ljekara i u skladu sa medicinskim indikacajama, dostupni bez dodatnog plaćanja.

“Inače, iz godine u godinu Fond nastoji da proširuje listu pacijenata za koje finansira ove lijekove, pa je tako u odnosu na prošlu godinu, za 50 pacijenata više proširena lista pacijenata koji primaju ovu terapiju. Trenutno je na ovim terapijama i na prijedlog UKC RS – 140 pacijenata. Dakle, ljekari UKC preporučuju lijekove za oboljele od ove bolesti i na osnovu procjene zdravstvenog stanja pacijenta formiraju listu čekanja, odnosno prave listu prioriteta. U RS, kao što je i praksa u drugim zemljama, kada su u pitanju izuzetno skupe terapije, zbog ograničenih finansijskih mogućnosti, one se apliciraju prioritetnim pacijentima”, zaključuje Filipović Ostojić. 

Autor: Stefan Blagić