Početna  /  Obilježen Dan oslobođenja Trebinja
Hercegovina

Obilježen Dan oslobođenja Trebinja

Svečanom sjednicom Skupštine grada danas je obilježen Dan oslobođenja Trebinja u Prvom svjetskom ratu.

Obilježen Dan oslobođenja Trebinja (Foto: Moja Hercegovina)
Obilježen Dan oslobođenja Trebinja (Foto: Moja Hercegovina)

Trebinje je 13. novembra 1918. godine oslobodio Treći bataljon 14. pješadijskog puka Timočke divizije, čime je okončana austrougarska okupacija ovih prostora.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, obraćajući se prisutnima, istakao je da se na današnji dan moramo prisjetiti brojnih Hercegovca koji su silom mobilisani, a izgubili su živote tokom borbi na sjeveru Italije.

„Oni su sahranjeni na vojničkim grobljima, njihova imena su evidentirana, međutim, za našu istoriografiju oni nisu bili dovoljno relevantni. Kada pokušavate saznati njihov broj i imena, morate se obratiti Ratnom muzeju u Beču. Adrese naših instituta ne trebate testirati, jer do tih podataka, tamo, sigurno, nećete stići. Zbog svega toga, na prošlogodišnjoj sjednici, na ovaj dan, pokušali smo podstaći istoričare da se tematski okrenu Velikom ratu, da istraže i sakupe informacije do kojih se može doći, da tako sačinimo bijelu knjigu o tim crnim danima i da danas, kad žrtvama i herojima odajemo počast, znamo o kome govorimo. Nemam informacija da se na lokalnom i regionalnom nivou neko bavio ovom tematikom i da bismo uskoro mogli dobiti naučnu studiju o Prvom svjetskom ratu na području Istočne Hercegovine. Otud, danas, sa još više istorijske odgovornosti moramo se pokloniti svim žrtvama Prvog svjetskog rata, ovdje pod našim nebom i pod našim kamenom”, rekao je Vučurević.

On je naglasio da je godina na izmaku za grad bila vrlo dinamična, te da je mnogo toga urađeno u svim segmentima. Na polju kapitalnih investicija, priznaje Vučurević, nije sve odrađeno do kraja, ali obećava da će se to popraviti već naredne godine.

“Moram reći da je ovo bila godina otvaranja Trebinja i značajnih prekograničnih inicijativa. Prije nekoliko mjeseci u Ženevi smo prezentovali naš poslovni kapacitet u svim domenima i Trebinje uvrstili na listu onih gradova u koje će Evropa investirati. Nakon toga, uz pomoć Njemačke ambasade, u Trebinju je fondacija „Konrad Adenauer“ organizovala investicionu konferenciju o prekograničnoj saradnji na kojoj su otvorene nove mogućnosti za zajedničke projekte sa našim susjedima“, podsjetio je Vučurević.

Svečana sjednica Skupštine Grada Trebinja (Foto: Moja Hercegovina)
Svečana sjednica Skupštine Grada Trebinja (Foto: Moja Hercegovina)

Nakon svečane sjednice, delegacija Grada položila je cvijeće na trebinjska spomen-obilježja žrtvama i borcima za slobodu svih oslobodilačkih ratova.

Nikolija Bjelica