Subota, 18.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Novi protesti u Francuskoj

  Podijeli:

  Francuska se sprema za drugi dan generalnog štrajka koji je paralisao zemlju od Marseja na Mediteranskoj obali do Lila na sevjeru. Protiv najavljene reforme penzijskog sistema, širom zemlje protestuje skoro milion ljudi. U Parizu vlada saobraćajni kolaps.

  Metro ne radi, autobusi u Parizu ne voze, na pariskom aerodromu “Orli” otkazana je petina letova, vozovi Evrostara neće saobraćati do 9. decembra.

  Na veliku žalost turista, zatvorene su najveće atrakcije poput Ajfelovog tornja i muzeja Orsej. U Parizu i Nantu bilo je sukoba nasilnih demonstranata sa snagama reda, koje su na agresiju uzvratile suzavcem.

  Penzijski sistem, koji je najavio predsednik Emanuel Makron, predviđa jedan umjesto čak 42 aktuelna penzijska modela.

  Uvodi se šema zasnovana na bodovanju, što će se, prema riječima kritičara, odraziti na starosnu granicu za odlazak u penziju i visinu primanja. Vlada je ostavila mogućnost da zakon stupi na snagu 2025. godine, ali sindikati nisu reagovali.

  “Naše penzije nisu velike, ali ako prođe reforma, dobijaću 1.100 evra mjesečno. Da li je to vredno svakodnevnog buđenja u četiri ujutro, bez obzira na to da li je vikend ili praznik”, pita se Žanik Drue iz Sindikata železnice.

  Makronov sistem biće predstavljen sredinom decembra, a plan je da ga Parlament usvoji početkom sljedeće godine.

  Penzijska reforma uticaće značajno na javni sektor koji je do sada imao “poseban tretman” i mogućnost isplate kompenzacija za teže uslove rada.

  Aktuelni sistem dozvoljava, na primjer, radnicima željeznice, marincima i igračima baleta da se penzionišu deset godina pre drugih.

  Sindikati očekuju da generalni štrajk parališe zemlju kao 1995. godine, kada je konzervativna vlada predsednika Žaka Širaka bila prinuđena da odustane od reforme nakon tronedjeljnih protesta.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI