Novi broj “Nove Zore” izašao iz štampe

BILEĆA, GACKO – Nakon jednoipogodišnje pauze, iz štampe je izašao novi broj časopisa za književnost i kulturu „Nova Zora“ čiji su pokretači i izdavači opštinski odbori Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva „Prosvjeta“ u Bileći i Gacku.

Novi broj "Nove Zore" (FOTO: Moja Hercegovina)
Novi broj “Nove Zore” (FOTO: Moja Hercegovina)

Radi se o trobroju, 42-44, koji je štampan u tiražu od 1.500 primjeraka, na 200 stana uobičajenog formata. Ovo izdanje časopisa donosi priloge dvadesetak autora, poznatih književnih stvaralaca, kao i neizostavnu rubriku „Kulturna zbivanja u Hercegovini između dva broja“ po kojoj je isti prepoznatljiv.

Prethodni broj „Nove Zore“ izašao u septembru 2014. godine. Prekid redovnog izalaska časopisa nastao je zbog nedostatka finansijskih sredstava, ali i nenalaženja adekvatne zamjene za rad na pripremi za štampu koji je od prvog broja sa velikom ljubavlju i pažnjom radio nedavno preminuli predsjednik bilećke „Prosvjete“ Nikola Asanović.

Ipak, zahvaljujući sponzorstvu Dragana Kešelja, vlasnika štamparije u Beogradu, novi broj je sada pred čitaocima.

Prema riječima Radoslava Bratića, glavnog i odgovornog urednika ovog časopisa, Radomira Vučkovića, predsjednika „Provjete“ u Gacku, i Gaja Parežanina, predsjednika „Prosvjete“ u Bileći, dalja sudbina „Nove Zore“ je izvjesna, s obzirom na to da su već našli sponzore za naredna nekolika broja.

Jelena Denda

Autor