Početna  /  Njemačka vlada novim mjerama pomaže male i samostalne preduzetnike iznosima do 15.000 evra
Svijet

Njemačka vlada novim mjerama pomaže male i samostalne preduzetnike iznosima do 15.000 evra

Minhen (FOTO: Moja Hercegovina)

NJemačka vlada je na svojoj vanrednoj sjednici donijela sveobuhvatni paket mjera za pomoć privredi i građanima koji trpe gubitke zbog pandemije koronavirusa, piše portal Index.hr

“Koronavirus mijenja naš život. Zato je ovaj paket, jedinstven u istoriji Njemačke, ispravan i nužan”, rekao je vicekancelar i ministar finansija Olaf Schulz nakon sjednice njemačke vlade, na kojoj je odobreno ukupno 750 milijardi EUR za pružanje pomoći privredi i pojedincima u ublažavanju posljedica pandemije koronavirusa.

Scholz je opravdao i rebalans proračuna i novo zaduženje u visini od 156 milijardi EUR. On je objasnio kako vlada želi, “uprkos ogromnim izazovima”, zaštititi zdravstveni sistem, radna mjesta i privredna kretanja.

Brze isplate pomoći malim preduzetnicima

Ministar privrede Peter Altmeier je na zajedničkoj konferenciji za medije sa Scholzom najavio brze isplate pomoći za male preduzetnike.

“Mi smo odlučni u namjeri da pomognemo našim preduzećima u ovoj krizi”, rekao je Altmeier.

Paket mjera u ukupnoj vrijednosti od 750 milijardi EUR se najvećim dijelom odnosi na kreditne garancije kako bi preduzeća i u kriznim vremenima imala pristup sredstvima. Altmeier je najavio kako je ulazak države u vlasničke strukture posrnulih preduzeća “posljednja opcija”, ali da je i za ovu priliku osigurano 100 milijardi EUR.

Među danas donesene mjere spada i brza pomoć za male i samostalne preduzetnike u visini do 15.000 EUR.

Zaštita podstanara

Podstanari koji zbog posljedica pandemije nisu u stanju platiti kiriju trebali bi biti zaštićeni od poništenja stanarskog ugovora, kako je to obično slučaj kod neplaćanja stanarine.

U paket mjera spada i finansijska pomoć od tri milijarde EUR za pomoć njemačkim bolnicama u nabavci opreme, sredstava i zapošljavanja novog osoblja.

Zakoni koji omogućavaju ove mjere bi još ove sedmice trebali po hitnom postupku proći parlamentarnu proceduru.

Pooštrene mjere kretanja, pada krivulja zaraženih

U Njemačkoj su od danas na snazi nove, pooštrene mjere kretanja koje dopuštaju grupe od samo dvije osobe u javnom prostoru, dok je napuštanje domova dopušteno samo uz određeni razlog, poput odlaska u nabavku, na posao ili zbog bavljenja individualnim sportovima.

Institut Robert Koch, koji u Njemačkoj prati širenje koronavirusa, u ponedjeljak je objavio da je rast broja zaraženih nešto usporen.

“Mi primjećujemo trend pada eksponencijalne krivulje broja zaraženih”, rekao je u ponedjeljak direktor Instituta Robert Koch Lothar Wieler.

Institut trenutno bilježi 22.600 zaraženih i 86 umrlih od posljedica koronavirusa. Prema istim podacima, najmanje 2800 osoba je uspješno preboljelo zarazu koronavirusom. Njemački mediji prenose u ponedjeljak kako je Institut Robert Koch, na koji se, uz još neke izvore, oslanja njemačka vlada, oprezno optimističan u pogledu porasta broja zaraženih.

8 Shares
Copy link
Powered by Social Snap