Njemačka policija na granici sa Danskom uhapsila Pudždemona

Njemačka policija uhapsila je bivšeg predsjednika katalonske vlade Karlesa Pudždemona kada je automobilom prelazio iz Danske u Njemačku, rekao je njegov advokat Alonso – Kueviljas.
Foto: Al Jazeera

Uhapšen je nakon prelaska danske granice i trenutno je u policijskoj stanici. Njegova pravna odbrana je već aktivirana, kazao je advokat.

Španija traži Puđdemona zbog pobune te organizovanja referenduma o nezavisnosti protivnog španskom ustavu i odluci suda, čime mu prijeti višegodišnja zatvorska kazna.

Bivši lider Katalonije vraćao se iz Finske gdje je prošlu sedmicu boravio na poziv finskog zastupnika. Finska policija u subotu je rekla kako je primila nalog iz Španije za njegovim hapšenjem no kako ne zna gdje se on nalazi.

U petak je španski istražni sudija odobrio suđenje za 25 katalonskih dužnosnika optuženih za pobunu protiv Španije, među kojima je i Pudždemon.

U Kataloniji su u petak i subotu hiljade protestanata izašlo na ulice s transparentima ”Sloboda političkim zatvorenicima”.

Španski ministar unutrašnjih poslova Huan Ignjacio Zoido rekao je da se niko ne progoni zbog političkih ideja već zbog kršenja zakona.

Autor