Početna  /  Nevrijeme u Grčkoj, usred sezone evakuisani turisti
Svijet

Nevrijeme u Grčkoj, usred sezone evakuisani turisti

Nestabilno vrijeme donijelo je padavine cijelom Balkanu, a najviše problema ima Grčka, gdje su mnoge plaže i ulice pod vodom, a bujica je nosila i automobile, prenosi B92.


Društvene mreže preplavljene su snimcima i fotografijama katastrofe koja je pogodila ovu zemlju u jeku turističke sezone.
Na Halkidikiju najviše je problema na Sitoniji, gdje su poplavljene kuće i drugi objekti, saopštila je vatrogasna služba.

U Nikitiju na Sitoniji poplavljeni su putevi što je napravilo probleme u saobraćaju, a voda je odnijela i jedno vozilo, javila je grčka agencija ANA.

Rijeka u Agios Nikolaosu se izliza iz korita. Usljed poplave na Sitoniji evakuisani su gosti hotela Aša Maris kod mjesta Pirgadikia. Gosti su evakuisani u hotel Alexandros i svi su dobro.

Automobili su pretrpjeli materijalnu štetu. U dijelu Sitonije kod Neos Marmarasa nije bilo posljedica i osim jučerašnje jače kiše, sve ostalo funkcioniše uobičajeno.

Mjesto Ormos Panagias je usljed obilne kiše pretrpjelo materijalnu štetu i nekoliko prodavnica je poplavljeno.

Gosti jednog od hotela su sinoć evakuisani u drugi smještaj i svi su dobro.

Loše vrijeme pogodilo je i selo Kanalija u Tesaliji, gdje je 30 kuća poplavljeno, prenosi “Katimerini”, a više lokalnih puteva je pod vodom.

U Kerasiju evakuisano je sedam kuća. Poplave su pogodile i Larisu, a zamjenik gradonačelnika Vasilis Lecios je za grčku agenciju rekao da su priobalni putevi znatno oštećeni.

Nevrijeme pogodilo Hilandar

Nevrijeme koje je zahvatilo Grčku pogodilo je i srpski pravoslavni manastir Hilandar, uništilo ljetinu, oštetilo prilazne mostove i napravilo veliku materijalnu štetu.

Na fotografijama koje je objavio jeromonah Dositej Hilandarac vide se slapovi vode kako padaju sa zidina Hilandara, koji je opkoljen vodenim bujicama, prenose beogradski mediji.

Manastir se nalazi na 2,5 kilometara od mora i, posmatran spolja, ima izgled srednjovjekovnog utvrđenja s obzirom na bedeme kojima je okružen, a koji su visoki i do 30 metara.

Hilandar, koji je osnovan u 12. vijeku, predstavlja jedno od najznačajnijih središta srpske kulture i duhovnosti, u kome je očuvana najbogatija kolekcija originalnih starih rukopisa, ikona, fresaka.

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap