Početna  /  Nevesinje: Održana Javna rasprava o budžetu opštine
Hercegovina nevesinje

Nevesinje: Održana Javna rasprava o budžetu opštine

NEVESINJE – Načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović danas je u skupštinskoj sali otvorio Javnu raspravu povodom budžeta opštine za 2016.godinu. Sastanku su prisustvovali predstavnici lokalnih zajednica, sportskih klubova i nevladinih orgnizacija, a cilj sastanka bio je usaglašavanje budžetskih sredstava i njihova preraspodjela.

IMG_5554-1024x683
(FOTO: Moja Hercegovina)

Imamo koliko imamo, budžet je usvojen, svi korisnici traže dodatna sredstva za funkcionisanje, rekao je načelnik opštine Nevesinje i istakao da se u „okvir budžeta mora uklapati i samo ostaje da vidimo na koji način raspodjeliti taj postojeći kolač sredstava.“

Načelnik odjeljenja za finasije Ljilja Buha prisutnima je predočila budžet za 2016.godinu i istakla da „povećanja prihoda nema i da se može uraditi samo relokacija unutar troškova“.

Sjednicu je obilježila diskusija Bojana Buhe, predstavnika NVO „Bona fide“ sa predstavnicima opštine.

Buha je bio nezadovoljan stavkom „rashodi uvećanja osnovne plate po osnovu dodataka“ na koju se iz budžeta opštine izdvaja 92.500 KM. Kako Buha ističe radi se o iznosu koji se može dodavati na osnovicu plate, a može biti uvećan od 15 od 30%.

Na konstataciju Načelnika odjeljenja za finansije da su uvećanja realizovana po pravillniku o platama i kolektivnom ugovoru za radnike, Buha je istakao da su to zakonski dozvoljeni dodaci, ali da lokalna zajednica odlučuje da li će pojedinci iz lokalne samouprave dobijati uvećanje osnovice 15% za naročiti rad, i 30% zbog složenosti poslova i da je to nedopustivo u minimalnom budžetu kakav posjeduje opština Nevesinje.

IMG_5556-1024x683
(FOTO: Moja Hercegovina)

Rasprava se rasplamsala kada je Buha budžet nazvao potrošačkim i ukazao na to da on nema razvojnu komponentu, te izrazio nezadovoljstvo stalnim kreditnim zaduženjima opštine, od kojih se većina sredstava utroši na lična primanja radnika.

Načelnik je iznio podatke o trenutnom zaduženju opštine i istakao da je trenutno zaduženje opštine 10%, te da će u narednim godinama stopa zaduženja da se smanji na 5%, što ostavlja mogućnost novih zaduženja za kapitalne investicije.

“Jedna od njih je realizacija projekta sanacije i nadograđivanja vodovoda i kanalizacije, koji je potpisan ovih dana“, rekao je Šiljegović.

Načelnik opštine Nevesinje pozvao je Buhu na pristojnost kada je ovaj rekao da je „stavka za nezaposlene i penzionere sramna, te da se izdvaja samo 20.000 za penzionere, a da ih ima sa teškim deformitetima koji teško žive, dok sa druge strane više od pola budžeta ide na plate radnika“.

“Država se stalno kritikuje, a nikada ne hvali. Treba više da se ulaže u opštinu, ali ne podržavam bilo kakvo ulaganje od vlade ako se novac troši samo na lična primanja. Uz dužno poštovanje Načelniče ne budite licemjer“, rekao je Buha.

Raspravu je prekinula Ljilja Buha, rekavši da opština Nevesinje sa trenutnim republičkim zakonima ne može da posjeduje razvojnu komponentu, jer „iz Nevesinja svaki mjesec se oko 1.000.000 KM uplati u budžet RS, a od tih sredstava nama se vrati samo 30.000 KM.“

Novac za rukometni klub

Načelnik opštine Momčilo Šiljegović izrazio je svoje zadovoljstvo razvojem sportskih kolektiva, naročito RK “Hercegovina“ koji je u prvom dijelu prvenstva RS zabilježio maksimalnih deset pobjeda. “Mislim da nikada nijedna rukometna ekipa iz Republike Srpske nije postigla takav uspjeh i radi se na iznalaženju dodatnih sredstava za rukometni klub“, rekao je Šiljegović.

Predstavnici RK “Hercegovina su istakli da im je potrebno oko 90.000 KM za učešće u Premier ligi BiH.

“Ne tražimo puni iznos, ali dosadašnji budžet od oko 42.000 KM je nedovoljan za naše potrebe i suviše skroman u odnosu na rezultate koje postižemo“, istakli su iz rukometnog kluba.

Javnoj raspravi prisustvovali su i predstavnici Streljačkog kluba koji su zatražili da se uradi rasvjeta dijela Kasarne, kao i dodatna sredstva jer je njihov budžet nedovoljan za kupovinu jedne puške, a da u omladinskim kategorijama učestvuju na svim republičkim takmičenjima i ostvaruju zapažene rezultate.

Predstavnici košarkaškog kluba zatražili su dodatna sredstva, povećanje budžeta na 8.000 KM sa dosadašnjih 5.000 i istakli da ovaj klub sada ima perspektivu, ambicioznu upravu i veliko interesovanje u mlađim kategorijama.

Stanovnici prigradskog naselja „Brežine“ načelniku su uručili potpisanu peticiju sa zahtjevom za sanaciju dijela asfalta na dionici Nevesinje-Udrežnje, Biograd, koji je u katastrofalnom stanju.

Načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović najavio je da će svi prijedlozi sa današnje rasprave ići na usaglašavanje sa političkim strankama, a potom na skupštinsko izjašnjavanje.

Ljubiša Bukvić

0 Shares
0 Shares
Copy link