Početna  /  Nevesinje: Mladi pozvani da uzmu veće učešće u mjesnim zajednicama
Hercegovina nevesinje

Nevesinje: Mladi pozvani da uzmu veće učešće u mjesnim zajednicama

NEVESINJE – U sklopu projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, Fondacija za razvoj demokratije danas je u Nevesinju organizovala događaj na kojem građani kroz razgovor upoznali načelnika opštine Nevesinje Milenka Avdalovića sa aktuelnom situacijom u opštini, iznijeli svoje zahtjeve i probleme sa kojima se suočavaju.

(FOTO:Moja Hercegovina)
(FOTO:Moja Hercegovina)

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović informisao je predstavnike Fondacije za razvoj demokratije o provođenju projekta jačanja mjesnih zajednica rekavši da je Nevesinje opština sa velikom površinom koja je do sada formirala trinaest mjesnih zajednica, dok četiri gradske i prigradske zajednice još nisu formirane.

Avdalović je istakao da je zadovoljan komunikacijom koja je razvijena između opštinske administracije i predstavnika mjesnih zajednica, ali da bi volio da više mladih uzme učešće u izborima za predstavnike zajednica koji će se održati krajem marta.

Predstavnici mjesnih zajednica iznijeli su i svoje stavove u vezi sa učešćem mladih za koje smatraju da je nedovoljno i istakli da bi jedan od modela za uključivanje mladih u rad mjesnih zajednica bio novčana nadoknada, dok su potvrdili da i žene nisu dovoljno zastupljene u samim savjetima, kako zbog dominantnog patrijarhalnog sistema vrijednosti, tako i zbog velikih obaveza koje žene imaju u seoskim domaćinstvima.

Među problemima na koje su građani skrenuli pažnju veći dio njih se odnosio na probleme koje imaju mjesne zajednice, naročito prigradske gdje, zbog razuđenosti, dolazi do nedostatka zajedničkih inicijativa unutar same zajednice.

Članovi nevladinih i omladinskih organizacija zatražili su da se u planiranju budžeta određena sredstva omoguće za njihovo funkcionisanje, a načelnik Avdalović je rekao da će svi predstavnici građana i institucija moći da sugerišu kako i na koji način će se budžet za 2017. godinu formirati, ali da on neće biti potrošački i da će se zbog naslijeđenog deficita iz prethodne godine koji iznosi 450.000 maraka na nekim stavkama pažljivije koristiti budžetska sredstva.

Velimir Kovačević, iz sela Sopilja, informisao je načelnika opštine o dugogodišnjem problemu i sporu koji vodi sa komšijom oko korištenja puta, sporu koji prema njegovim riječima spriječava normalan život tražeći od opštine pomoć u rješavanju ovog slučaja. Avdalović je obećao da će svaki stanovnik Nevesinja biti jednako tretiran i da bi osim razgovora sa predstavnicima policije svaki pritisak na rad suda i tužilaštva od strane predstavnika opštine bio protivzakonit, ali da je ovaj slučaj veliki teret za opštinu i da vjeruje da će na kraju pobijediti pravna država.

Ljubiša Bukvić

0 Shares
0 Shares
Copy link