Nevesinjci krenuli na hodočašće u Žitomislić

NEVESINJE –  Trinaest članova Planinarsko-ekološkog društva ,,Zimomor” iz Nevesinja krenulo je danas na hodočašće u kojem će prepješačiti oko 50 kilometra kako bi pristustvovali jutarnjoj liturgiji u manastiru Žitomislić koji sutra proslavlja Blagovijest Presvete Bogorodice – krsnu slavu manastira.

(FOTO: Moja Hercegovina)
(FOTO: Moja Hercegovina)

Hodočasnici su u 17 časova krenuli iz Nevesinja, a plan je da se, krećući se preko sela Udrežnje, Jasena, Šćepan Krst, Ljubljenice i Hodova prebace do puta za Stolac, a onda da preko Stanojevića i Pjesaka stignu do manastira Žitomislić.

Nikola Bovan, jedan od učesnika hodočašća kaže je plan da u portu manastira Žitomislić stignu sutra oko osam časova uz cjelonoćno pješačenje.

,,Mi volimo prirodu i šetnju i uvijek volimo da obilazimo nove destinacije. Takođe je vjera doprinijela da se odlučimo na hodočašće do Žitomislića, kao i značaj samog manastira za naš narod”, kaže Bovan.

Nikola Bovan (FOTO: Moja Hercegovina)
Nikola Bovan (FOTO: Moja Hercegovina)

Među hodočasnicima ističe se i jedna djevojka. Anita Došlo kaže da je dugogodišnji član Zimomora, sa kojim je obišla brojne destinacije i da se raduje svakom putovanju, naročito kada su u pitanju poklonička putovanja.

Članovima Zimomora ovo nije prvo pokloničko putovanje, a osim posjete manastiru Žitomislić koje polako postaje tradicionalna destinacija nevesinjskih planinara uskoro organizuju pokloničko putovanje do manastira Ostrog.

(FOTO: Moja Hercegovina)
(FOTO: Moja Hercegovina)

Ljubiša Bukvić

Tagovi:
Autor