Početna  /  Umor za noge i odmor za dušu – Nevesinjski hodočasnici krenuli pod Ostrog
Hercegovina

Umor za noge i odmor za dušu – Nevesinjski hodočasnici krenuli pod Ostrog

NEVESINJE – Dvadeset troje hodočasnika, zaljubljenika u prirodu i putovanja, okupljenih oko Planinarsko-ekološkog društva “Zimomor” iz Nevesinja, krenulo je danas na, oko 150 kilometara dugo, pješačenje do manastira Ostrog.

Nevesinjski hodočasnici, koji su danas krenuli ispred crkve Vaznesenja Gospodnjeg, kretaće se alternativnim stazama preko sela Drežanj i Slato, da bi preko bilećkih Korita stigli na granični prelaz Crkvice, nakon čega slijedi posljednja faza putovanja do manastira Ostrog.

Članovi “Zimomora” već tradicionalno organizuju poklonička putovanja, a posljednje u nizu je bilo pješačenje do manastira Žitomislić.

Jedan od hodočasnika Ilija Zubac kaže kako već godinama ide na poklonička putovanja i ističe da je lijep osjećaj da se uz druženje sa članovima ekspedicije stigne do manastira Ostrog, gdje pronalazi duhovni mir.

,,Ovo mi je šesta godina da idem na hodočašća. Prve godine sam išao u Mrkonjiće, rodno mjesto Svetog Vasilija Ostroškog, dok već pet godina idem na poklonička putovanja u manastir Ostrog”, kaže Zubac.

Ono što karakteriše hodočašća koje organizuje “Zimomor” je aktivno učešće žena kojima pješačenje stotina kilometara ne predstavlja problem, a na ovo putovanje krenulo je šest žena.

Ljubiša Bukvić