Početna  /  (Ne)sposobnost opozicije u RS na djelu – Opštini Gacko negativan revizorski izvještaj
Hercegovina

(Ne)sposobnost opozicije u RS na djelu – Opštini Gacko negativan revizorski izvještaj

GACKO – Iako čelni ljudi opštine Gacko u javnosti vole da se hvale kako domaćinski upravljaju javnim sredstvima koja su im povjerena i da za sve finansijske probleme krive navodno kašnjenje isplata od strane RiTE Gacko, nalazi Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske govore suprotno. Finansijski izvještaji opštine Gacko od revizora su dobili mišljenje s rezervom, a njihova usklađenost sa značajnim zakonskim i drugim propisima dobila je negativno mišljenje.

Gacko (FOTO: Moja Hercegovina)

Pišu: Milanka Kovačević i Slobodan Golubović

Posljednjih nekoliko sedmica poslastica na meniju dnevno-političkih vijesti u Republici Srpskoj je ostavka glavnog revizora prof. dr Duška Šnjegote i njegovog zamjenika Darka Pejića. Ostavke su podnijeli jer su vršeći reviziju pronašli i objavili deficit u budžetu Republike Srpske u iznosu od 175 miliona KM, a to se nije svidjelo vladajućim gospodarima tužnog entiteta u još tužnijoj državi.

O pomenutim ostavkama i deficitu budžeta opozicione političke partije u RS ne zatvaraju usta, posebno SDS. Međutim, iako je taj isti SDS u izvršnoj vlasti pojedinih opština u kojima je Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske provela finansijsku reviziju za period od 1. januara do 31. decembra 2016. godine, o tome glasni opozicionari ćute.

Među opštinama koje su posjetili revizori je i Gacko, opština u Istočnoj Hercegovini u kojoj je na vlasti SDS sa svojim partnerima PDP-om i SRS-om RS. Umjesto da Gacko, kao opozicioni bastion u ovom dijelu Republike Srpske, bude svjetao primjer pozitivnog poslovanja i domaćinskog raspolaganja javnim budžetskim sredstvima, sudeći prema revizorskom izvještaju od 20. juna 2017. godine, stanje u ovoj opštini je, najblaže rečeno, katastrofalno – finansijski  izvještaji opštine Gacko od revizora su dobili mišljenje s rezervom, a njihova usklađenost sa značajnim zakonskim i drugim propisima dobila je negativno mišljenje.

Revizori su u Izvještaju načelniku opštine Gacko Milanu Radmiloviću i njegovom “ekspertskom timu” dali toliko preporuka da je za njihovo ispunjavanje potrebno najmanje dva mandata.

Zašto je kroz izvještaj revizor opštinskoj vlasti u Gacku poručio – sjedite, jedan!?

Između ostalog, i zbog toga što su prilikom zapošljavanja prekršili niz zakona, od onog o radu do onog o lokalnoj samoupravi.

Zato što opština nema registar ugovora i sudskih sporova.

Zato što, uprkos tome što su na vlasti dvije decenije, nisu našli vremena da urade strategiju razvoja lokalnih puteva, niti da uspostave kontrolne mehanizme nad odobrenim budžetom.

Zato što preko 300 hiljada KM sredstava rezervisanih za izbjegle i raseljene, kao i budžetsku rezervu, dodjeljuje bez kriterijuma i/ili po sopstvenom nahođenju.

Zato što, uprkos skupštinskim odlukama, novac od rudarske rente nađe način da završi negdje drugo.

Zato što se javna nabavka radova asfaltiranja puta prema selu Lukovice nije provela u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Zato što je nepoznat kriterijum trošenja novca za sport.

Zato što su zaposlene angažovali za poslove koji nisu vezani za opštinu, a sa jednim licem zaključili četiri ugovora o delu istog dana.

Zato što se sredstva koja se isplaćuju iz blagajne ne pravdaju po propisima.

Zato što se neisplaćena sredstva poljoprivrednicima tretiraju kao suficit u budžetu.

Zato što je gubitak opštine za 100 hiljada KM veći od iskazanih 1,5 miliona KM.

O pobrojanim i brojnim drugim razlozima za mišljenje sa rezervom, odnosno negativno mišljenje revizora o radu opštinske administracije u Gacku, ekipa internet magazina Moja Hercegovina će u narednim danima serijom tekstova upoznati širu javnost.

106 Shares
106 Shares
106 Shares
Copy link