Početna  /  Nekoliko požara u Hercegovini još uvijek zadaje muke vatrogascima
Hercegovina

Nekoliko požara u Hercegovini još uvijek zadaje muke vatrogascima

Požar na lokalitetu Drežnica-Batačke Lazine, na padinama planine Čvrsnice, je, po izvještajima operativnih centara civilne zaštite i dalje aktivan, a po informacijama vatrogasaca sa terena, požar na Rujištu i dalje gori, mada je situacija mnogo bolja nego prethodni dan.

Ilustracija

Teren na kojem gori požar na lokalitetu Drežnica-Batačke Lazine, gdje gori šuma, je nepristupačan i miniran. Po posljednjim informacijama Operativnog centra Civilne zaštite (CZ) Jablanica, požar se spušta liticama prema Drežanjskoj kotlini i približava se kućama.

Požar na Rujištu i dalje gori, a helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine djelovao je u jutarnjim satima i imao je četiri izbačaja na dijelu gdje su bile ugrožene vikendice. Taj dio je trenutno pod kontrolom i nema ugroženih objekata. Pripadnici Profesionalne vatrogasne postrojbe Mostar i dalje dežuraju na požarištu.

Požari otvorenog prostora između Kupresa i Glamoča i dalje su aktivni. Požar na predjelu Pakline u Tomislavgradu širi se prema Kupreškom polju, dok je požar otvorenog prostora planini Jadovnik u Drvaru takođe aktivan i širi se. U požaru gori visoka šuma, a prostor je miniran.

Osim navedenih, i dalje je aktivan požar otvorenog prostora na predjelu Resanovaca koji se širi prema Drvaru, a gori suva trava i nisko rastinje.

Na području Tomislavgrada i dalje je aktivan požar na predjelu Pakline kod mjesta Šuica. Požar se proširio izvan minsko sumnjivog područja te ga trenutno gase pripadnici Vatrogasnog društva (VD) Tomislavgrad, službe CZ Tomislavgrad i Šumarstvo. Požar na području mjesta Eminovo Selo je pod kontrolom.

Požari na području naselja Bastasi, između Bosanskog Grahova i Livna, te na području Međugorje-Staretina i dalje su aktivni, saopšteno je iz Operativnog centra Federalne uprave CZ.

0 Shares
0 Shares
Copy link