Nedjelja, 19.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Naser Keljmendi pravosnažno oslobođen optužnice za ubistvo Delalića i drugih krivičnih djela

  Podijeli:

  Kosovski portal Kallxo juče je otkrio informaciju da je Naser Keljmendi (nakon žalbi odbrane i tužilaštva), prema presudi Apelacionog suda Kosova, sada i pravosnažno oslobođen optužbi za organizovani kriminal te za ubistvo ratnog sarajevskog komandanta Ramiza Delalića Ćele.

  Tužilac Endrju Hjuz (Andrew Huges), koji je zastupao optužnicu, sve vrijeme je filovan lažnim dokazima i svjedocima s kriminalnom prošlošću od Dubravka Čampare, tužioca Tužilaštva BiH, a čiji je jedini cilj bila politička kompromitacija Fahrudina Radončića i Saveza za bolju budućnost kao političkog faktora u BiH.

  Radončić je tokom suđenja u optužnici potenciran kao urotnik i finansijer tog zločina.

  Osim Keljmendija i Radončića, u optužnici su se našla i imena Senada Šahinpašića Šaje, Ekrema Lekića te Nasera Orića, ratnog komandanta Srebrenice. Njihova nevinost je bez bilo kakve dileme sudski potpuno potvrđena. To znači da je Apelaciono vijeće potpuno potvrdilo prvostepenu presudu za spomenuti dio optužnice, koja je, što je javnosti poznato, bila oslobađajuća.

  To znači da je Apelaciono vijeće potpuno odbacilo žalbu Endrjua Hjuza.

  S druge strane, Apelaciono vijeće uvažilo je žalbu poznatog kosovskog advokata Besnika Beriše, koji je zastupao Keljmendija u ovom maratonskom procesu od 2014. te je ukinuo i osuđujući dio iz prvostepene presude kojom je Keljmendi bio osuđen na šest godina zatvora za samo jednu tačku, zbog navodne trgovine narkoticima.

  Sudije su, prihvativši Berišinu žalbu, utvrdile da je u tom dijelu prvostepene presude došlo do pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te su naložile da se isključivo samo za tu tačku optužnice zakaže novo suđenje.

  Jučer smo komentar na sudsku odluku zatražili i od Besnika Beriše, poznatog krivičara i pravnog eksperta, koji nam je kazao da će ponovljeno suđenje za samo ovu jednu tačku optužnice biti vrlo kratko, a da je Sud dao jasnu ocjenu i donio presudu šta misli o navodima tužioca Hjuza i njegovim svjedocima i dokazima koji su montirani u BiH.

  Pušten iz pritvora

  – Apelacioni sud je odlučio da pusti Nasera Kelmendija iz pritvora – nastavio je Beriša te je dodao:

  – Takođe, žalba Tužilaštva odbijena je kao neosnovana.

  A poništena je presuda prvostepenog suda u vezi sa spomnutim dijelom izrečene presude od šest godina te je samo za taj dio zakazano novo suđenje.

  Advokat Beriša kazao je da je njegova žalba bila obimna s jakim argumentima te da Vijeće nije imalo težak posao da donese oslobađajuću presudu.

  – Opet ću ponoviti da se američki tužilac Endrju Hjuz vraća u svoju domovinu kao gubitnik i lažov. Neka se na tome zahvali svom kolegi Dubravku Čampari. Već tokom prvostepenog postupka bilo je jasno da se radi o fabriciranim dokazima i svjedocima s lažnim iskazima. Ono što je bitno jeste da je gospodin Keljmendi slobodan čovjek, za kojeg je pravosnažno dokazano da nije kriv ni za jedno krivično djelo koje su mu stavljali na teret. Ova presuda je konačna i na nju nema prava žalbe – kazao nam je Beriša.

  On je, takođe, naveo da Tužilaštvo nije ni moglo odgovoriti žalbom, jer je već u prvostepenom postupku bilo jasno da su se tužioci Hjuz i Čampara srušili sa planine laži koju su sami napravili.

  Tužilaštvo nema dokaze ni za ponovljeno suđenje  

  – Što se tiče ponovljenog suđenja za samo jednu tačku tu ne mogu mnogo reći osim da očekujem oslobađajuću presudu. Ne vjerujem da će Tužilaštvo iznova izvoditi svjedoke za koje je već utvrđeno da lažu, niti dokaze za koje je već utvrđeno da su fabricirani. Ne mogu dokazati to krivično djelo, jer se ono, zapravo, nikad nije ni desilo – kazao je na kraju Beriša.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI