Početna  /  Nakon što je MUP zabranio protestnu šetnju, trebinjska opozicija poručila: Nastavljamo sa svim mogućim pritiscima, dokapitalizacija je prvi korak ka privatizaciji HET-a!
Izdvajamo Trebinje

Nakon što je MUP zabranio protestnu šetnju, trebinjska opozicija poručila: Nastavljamo sa svim mogućim pritiscima, dokapitalizacija je prvi korak ka privatizaciji HET-a!

Trebinjski opozicioni blok koji čine Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića, Partija demokratskog progresa i Srpska demokratska stranka, povodom medijskih napisa o dokapitalizaciji unutar Hidroelektrana na Trebišnjici, a što je, po mišljenju stručnjaka početak privatizacije ovog javnog preduzeća, najavila protest za 21.1. tekuće godine, kada je i najavljena Skupština akcionara na kojoj bi se na Dnevnom redu trebala naći i dokapitalizacija. Policija je odobrila protest na platou Kulturnog centra, ali ne i planiranu protestnu šetnju do zgrade HET-a, pa je trebinjska opozicija odlučila da odustane od protesta te da planirane aktivnosti tog dana premjesti ispred sjedišta Hidrolektrana na Trebišnjici, tačnije da u 10:30, neposredno pred početak Skupštine akcionara održi konferenciju za medije i pritiskom pokuša ”skinuti” dokapitalizaciju sa Dnevnog reda. Saopšteno je ovo danas u prostorijama Srpske demokratske stranke u Trebinju, na konferenciji za medije na kojoj su se obratili narodni poslanici Ljubiša Krunić i Nebojša Vukanović i Gordana Aćimović, povjerenik Srpske demokratske stranke za Trebinje. Na konferenciji je bilo govora o štetnosti namjera da se metodom dokapitalizacije ”na mala vrata” počne privatizacija javnog preduzeća.

Današnju konferenciju za medije čiji je domaćin bila Srpska demokratska stranka, otvorila je Gordana Aćimović koja do unutarstranačkih izbora koji će biti održani 30.1. tekuće godine, obavlja funkciju povjerenika ove stranke za Trebinje. Obavijestila je prisutne medije o zabrani protestne šetnje koju je MUP izrekao zbog toga što nije najavljena 15 dana ranije, što je bilo nemoguće, kako tvrde iz trebinjske opozicije. Gordana Aćimović je dodala da je došlo do promjene plana i da će se u petak, 21.1. tekuće godine, ispred sjedišta Hidroelektrana na Trebišnjici u Trebinju, biti održana konferencija za medije u 10:30, pred početak Skupštine akcionara koja će početi u 11 časova. Nakon toga je riječ prepustila Ljubiši Krunići i Nebojši Vukanoviću, poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

”Današnju konferenciju smo sazvali da jasno i glasno poručimo vlastima u Republici Srpskoj, menadžmentu Hidroelektrana na Trebišnjici i menadžmentu Elektroprivrede Srpske da privatizacije HET-a neće i ne smije biti. Moram da pitam vrle patriote iz vlasti Republike Srpske da li im je sada mrzak novac koji će ući iz Federacije na način na koji je najavio Fadil Novalić? Naša poruka je da se ovako krupne odluke, za strateška preduzeća u Republici Srpskoj, ne smiju donositi od strane nestručnih ljudi koji pod plaštom dokapitalizacije tiho idu prema privatizaciji HET-a! Odluke ovakvog tipa moraju se donositi isključivo u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Za odluke ovakvog tipa mora da zna cijela javnost Republike Srpske! Ako dozvolimo prodaju HET-a, mi ćemo izgubiti najznačajniji resurs ne samo za Trebinje i Hercegovinu, već slobodno mogu reći i u Republici Srpskoj zato pozivam Sindikate Republike Srpske, građane Republike Srpske, zaposlene u Hidroelektranama na Trebišnjici da se oglase i da ne daju ono što mi danas branimo. Zahtjevamo od menadžmenta HET-a i Vlade Republike Srpske da se sa Dnevnog reda Skupštine akcionara koja će se održati 21.1. u 11 časova skine dokapitalizacija.” – rekao je Ljubiša Krunić.

Nebojša Vukanović, narodni poslanik i lider pokreta ”Za pravdu i red” u svomn obraćanju medijima zapitao se zašto ćute, kako ih je nazvao, ”kreatori podmukle podvale” i poručio da će se svim legitimnim metodama pokušati spriječiti dokapitalizacija.

”Ja sam upozoravao deset godina, zadnje tri godine intenzivno, da će ovo da se dogodi, zašto ćute Luka Petrović, Ilija Tamindžija, Radovan Višković i ministar Petar Đokić?! Zašto ćutite vi iz Vlade? Ovaj put, mi ćemo ići sa stalnim akcijama, svaki dan i svake sedmice, od blokada kolima, protesta, do raznih vrsta otpora dok se ne odustane od ove štetne odluke! Ovo će biti konstantna borba, jer ako se proda i djelić Elektroprivrede, oni pipaju puls, dokapitalizacija znači promjena vlasničke strukture, a svaka promjena vlasničke strukture neće naravno ići odjednom, već korak po korak. Oni hoće da prodaju nešto što je napravljeno 1966. godine, dvadeset godina poslije rata pogledajte kakav je sistem napravljen, a oni za deset godina nisu u stanju probiti tunel za HE Dabar! Činjenica da radovi na HE Dabar kasne 5 godina koštala je Republiku Srpsku najmanje 200 miliona KM! Tome dodajte da je cijena povećana za 400 miliona, od početnik 185 miliona evra sada će izaći na preko 700! Samo da uzmu kredit od Kineza treba im preko 30 miliona KM za osiguranje, obradu kredita i razne penale. Ključno pitanje je ovdje da li oni misle da mogu da nam vrijeđaju inteligenciju, neka podnesu račune gdje su do sada utrošene pare? Da li su uložili 10 maraka na sanaciju brane Grančarevo, a imaju desetine miliona maraka za hardvere i gluposti Prointer-u, Dewelt-u i ostalim dvorskim kompanijama. Neće ostvariti svoj pakleni naum! Već su izvršene neke tihe privatizacije mimo odluka NSRS , a zato će kad-tad neko odgovarati!” – rekao je Vukanović.

Podsjećamo, Skupština akcionara Hidroelektrana na Trebišnjici, na čijem Dnevnom redu bi se trebala naći i tačka vezana za dokapitalizaciju, biće održana 21.1. tekuće godine u 11 časova. Iz HET-a poručuju da dokapitalizacija ne znači privatizaciju, dok iz opozicije insistiraju na tome da se metodom dokapitalizacije zapravo pokušava ”ispod žita” privatizovati Hidroelektrane na Trebišnjici.

Igor Svrdlin

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap