Početna  /  Najviše mladih starijih od 25 godina iselio u zemlje Evropske unije, prije svega u Njemačku, Hrvatsku…
Bosna i Hercegovina Izdvajamo

Najviše mladih starijih od 25 godina iselio u zemlje Evropske unije, prije svega u Njemačku, Hrvatsku…

Foto: Ilustracija
Najviše mladih starijih od 25 godina koji su u posljednje vrijeme napustili Bosnu i Hercegovinu iselio je u zemlje Evropske unije – pokazuju to, između ostalog, podaci Agencije za statistiku BiH.

“Ne raspolažemo podacima o tome koliko je mladih napustilo BiH u posljednje vrijeme, ali prema podacima zemalja prijema, zemlje u koje se najčešće iseljavaju naši stanovnici su EU zemlje (Njemačka, Hrvatska, Austrija, Slovenija i sl.)”, rečeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Kada je u pitanju nezaposlenost mladih u našoj zemlji, Anketa o radnoj snazi 2020. pokazuje da prednjače oni od 20 do 24 godine sa završenom srednjom školom.

Najveći broj mladih koji imaju završenu višu školu, fakultet, magisterij i doktorat, a nezaposleni su, ima između 25 i 29 godina.

Anketa također pokazuje i da veliki broj mladih koji su nezaposleni (od 20 do 39 godina) ima samo završenu osnovnu školu ili je bez škole. Iz Agencije napominju kako je riječ o podacima iz Ankete o radnoj snazi koja se provodi u skladu s EU regulativama i ne treba ih uspoređivati s podacima iz evidencija zavoda za zapošljavanje zbog metodoloških razlika.

Pored toga, veliki broj mladih osoba u našoj zemlji još uvijek živi s roditeljima.

Do novijih podataka nismo uspjeli doći, no samo onih koji su stariji od 30 godina, a i dalje žive s roditeljima, prema posljednjem popisu stanovništva, ima skoro 200 hiljada

“Prema podacima iz Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine, od ukupnog broja osoba starih 30 godina i više, 186.090 živi s roditeljima. U taj su broj uračunate osobe koje žive s oba roditelja ili samo s jednim, a promatrane su kako bračne tako i izvanbračne zajednice”, kažu iz Agencije za statistiku BiH.

Izvor: BUKA

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap