Početna  /  Na ruskom stolu 25 projekata iz Srbije
Svijet

Na ruskom stolu 25 projekata iz Srbije

MOSKVA – Premijer Vučić razgovorom sa Medvedevom započeo trodnevnu posetu Moskvi i utanačio važne ugovore u oblasti infrastrukture, vojne industrije, poljoprivrede…

vucic-medvedev
Aleksandar Vučić i Dimitrij Medvedev (FOTO: Agencije)

Beograd neće uvoditi sankcije Rusiji i to će ostati politika Vlade! Pokazali smo iskren i prijateljski odnos time što smo ostali jedna od evropskih država koja, uprkos mnogobrojnim zahtevima čitavog sveta, nije uvela nikakve sankcije Moskvi.

Ovo je u utorak u ruskoj prestonici, na početku svoje trodnevne posete Rusiji, u koju je krenuo sa “armijom” od 120 srpskih privrednika i čak osam ministara, poručio premijer Aleksandar Vučić. Istovremeno, naši biznismeni ponudili su svojim domaćinima 25 konkretnih projekata za podizanje srpske privrede.

On je na konferenciji za novinare, posle susreta sa ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom, sa kojim je razgovarao u četiri oka u drevnoj vili za prijeme nedaleko od Kremlja, naglasio da će ovakvu politiku Srbija nastaviti i u budućnosti:

– Uveren sam da ćemo ostati prijatelji, ali i da ćemo na racionalnim osnovama uspeti da izgradimo još bolje odnose u interesu obe zemlje.

On je ocenio da će poseta srpske državno-privredne delegacije koju predvodi dati novi impuls saradnji dveju zemalja i zahvalio se Rusiji na podršci u Unesku, kao i na pomoći u zaštiti srpskih interesa u Savetu bezbednosti UN.

[mhc_antrfile naslov=”Pohvale za izgovor i srpski jogurt”] MEDVEDEV je tokom susreta sa Vučićem iskoristio priliku da prokomentariše da srpski premijer izvanredno govori ruski jezik. Na to mu je predsednik srpske vlade, na ruskom, uzvratio: – To nije sasvim istina. Sve razumem, ali mi je teško da govorim. Inače, na radnom ručku Medvedev je poručio Vučiću da voli srpski jogurt i da ga redovno pije.
[/mhc_antrfile]

Vučićevu trodnevnu posetu, iako sa ekonomskim predznakom, obeležile su i krupne političke teme u svetu i regionu:

– Očigledno je da neko ulaže mnogo napora u destabilizaciju odnosa na zapadnom Balkanu. Podižu se tenzije u Podgorici, Skoplju i Prištini, sa namerom da se oni prošire na Banjaluku, Sarajevo i Beograd. Srbija će uložiti sve napore da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu i to je naš prioritetni cilj.

Upitan koje snage destabilizuju region, Vučić je rekao da je dovoljno pogledati situaciju u okruženju i da će svima biti jasno o kome je reč.

Prema njegovim rečima, za Srbiju je važan i zajednički nastup sa Rusijom na trećim tržištima zbog čega je Beograd u Moskvu došao sa ponudama za rusku namensku industriju.

– Po tom pitanju smo mali u odnosu na Rusiju, ali tako i jedni i drugi možemo da ostvarimo još bolje rezultate. Brojčano smo mala zemlja, ali moramo da štitimo svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Ako neko u okruženju nabavlja lansirne rampe za balističke rakete, Srbija mora da ima rešenje – rekao je Vučić.

U Kremlju se razgovaralo i o pronalaženju novih maršruta za isporuku gasa. Vučić je Medvedevu izneo planove srpske strane za smanjenje dugovanja prema ruskom “Gaspromu” za koja je rekao da će biti izmirena pre roka.

On je dodao i da veruje da će uskoro biti postignut dogovor o proširenju skladišta gasa “Banatski Dvor” do milijardu kubnih metara i izgradnji novog skladišta “Banatski Itebej”:

– Tada bismo bili gigant kada je reč o skladištenju gasa i mislim da posle toga nikada nećemo imati problem da li gas može da dođe u Srbiju ili ne.

Na sastanku sa Medvedevom, kako je preneo Vučić, bilo je reči i o nastavku saradnje u oblasti poljoprivrede, odbrane i ekonomskih pitanja. Srpski premijer se založio za povećanje izvoza naše robe u Rusiju, posebno poljoprivrednih prizvoda i prerađevina. Medvedev je uzvratio da Srbija ima svoj udeo na tržištu Rusije i da je uvoz iz Srbije za pola godine porastao za 40 odsto.

Ruski premijer je poručio da je energetika najbolji primer saradnje Rusije i Srbije na velikim infrastrukturnim projektima i poručio da NIS, koji je rusko-srpska kompanija, treba da se razvije u regionalnog lidera:

– Razgovori sa Vučićem bili su uspešni i prijateljski. To karakteriše odnose naše dve zemlje, njihovu istoriju, a nadam se i perspektivu.

Vučić je u utorak, pre susreta sa ruskim kolegom, otvorio Poslovni forum predstavnika više stotina srpskih i ruskih kompanija, a prisutni su bili i ministri Dušan Vujović, Zorana Mihajlović, Bratislav Gašić, Aleksandar Antić, Vanja Udovičić, Željko Sertić, Snežana Bogosavljević Bošković i Nebojša Stefanović:

– Oko 1.000 kompanija u ruskom ili delimično ruskom vlasništvu već posluje u Srbiji u različitim granama i to je potvrda trajnosti naših ekonomskih veza. Rusija je jedan od tri najvažnija spoljnotrgovinska partnera Srbije – rekao je Vučić.

On je pozvao Medvedeva da dođe u Srbiju i do te posete će najverovatnije doći sledeće godine. Vučić je u utorak položio venac na Spomenik neznanom junaku i obišao Arhangelsku crkvu. Za sutra je planiran susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

FOND VTB PREUZIMA “PETROHEMIJU”?

PREMA rečima predsednika Poslovnog saveta za saradnju sa Rusijom Branislava Grujića, projekti ponuđeni Moskvi podeljeni su u četiri grupe – komercijalne, u kojima učestvuje privatni kapital, za saradnju velikih državnih firmi i koji se odnose na mala i srednja preduzeća.

Na forumu je pokrenuta i inicijativa da se formiraju distributivno-logistički centri poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Srbiji i Rusiji, a najviše kompanija tražilo je način da dođe do partnera koji će im otvoriti vrata ruskog tržišta.

Među njima su PKB, “Zastava kamioni” i “Petrohemija”, koju, kako saznajemo, “merka” ruski investicioni fond VTB, čiji je glavni akcionar ruska vlada.

Ovaj fond već je poslao pismo zainteresovanosti pre deset dana, a razgovori su nastavljeni u utorak u ruskoj prestonici. Prvi čovek PKB Dragiša Petrović još ne želi da otkriva detalje pregovora sa ruskim biznismenima, ali za “Novosti” kaže da se na stolu našla i prodaja ove firme.

Kako saznajemo, srpska delegacija sa sobom je ponela i dokumentaciju za više desetina firmi u stečaju, u nadi da će bar neka privući investitore. Svoju robu pokušaće da prodaju “Trajal”, “Target”, “Sintelon”, “Jela Jagodina” i još desetak preduzeća koji traže distributere. “Zastava inpro” već sarađuje sa kompanijom “Evropricep” iz Moskve preko koje prodaje prikolice i komponente za rusko tržište, a žele da prošire saradnju sa još nekoliko firmi. U Moskvu su otputovali i srpski hotelijeri.

IZVOZ “FIJATA” BEZ CARINE

VUČIĆ je u Moskvi govorio i o izvozu vozila u Rusiju, za šta u Srbiji postoji interesovanje:

– Iako znamo da je problem u nekim drugim zemljama evroazijskog saveza, a ne u Rusiji, zainteresovani smo da napravimo ugovore za uvoz vaših vozila bez carine, a da se na vašoj i teritoriji evroazijske federacije izvozi naš “fijat”. Jedan od važnijih zadataka u srpsko-ruskoj ekonomskoj saradnji je uključivanje automobila u spisak slobodne trgovine.

Izvor: Večernje novosti

0 Shares
0 Shares
Copy link