Početna  /  Na birališta u Hrvatskoj izašlo 100.000 glasača više nego 2014. godine
Hrvatska

Na birališta u Hrvatskoj izašlo 100.000 glasača više nego 2014. godine

Slaven Hojski, član i portparol Državnog izbornog povjerenstva (DIP), za Anadolu Agency govorio je o izlaznosti na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, koji se održavaju danas, ali i nepravilnostima koje su zabilježene na biračkim mjestima do podnevnih sati.

Prema njegovim riječima, u Njemačkoj je glasalo 3.425 birača. Ono što znamo jeste da je završeno glasanje u Australiji, Japanu i Kini, a sada se završava i u Indoneziji.

– Ukupno ima 6.533 biračka mjesta. Sva biračka mjesta su otvorena na vrijeme. Imali smo samo problem sa jednim biračkim mjestom u Mostaru, gdje je otvaranje kasnilo 15-tak minuta pa su se stvorile određene gužve ali je to tokom prvog sata glasanja riješeno. Uglavnom imamo dojave građana vezano za izbornu ćutnju. Najveći problem je, kao i u svim državama, enorman rast društvenih mreža i interneta – izjavio je Hojski za AA.

Kako je kazao, bilo je još nekih nepravilnosti poput poziva građana da nema zastave Republike Hrvatske na biračkom mjestu.

– Imali smo dojavu da ima problema sa jednim posmatračem na jednom biračkom mjestu u BiH koji je tražio da se posmatranje obavlja u skladu sa zakonima BiH. Kod nas je malo drugačiji taj postupak, pa sad rješavamo problem. To je zabilježeno u Mostaru – pojasnio je Hojski.

Pored ovih nepravilnosti, istakao je, da nisu imali zabilježene incidente.

– Samo su malo veće gužve na pojedinim biralištima pa su se građani javljali – dodao je Hojski.

Smatra da je relativno miran dan za prvi krug predsjedničkih izbora.

U sedam sati ujutru otvorena su birališta širom Hrvatske za predsjedničke izbore na kojima će više od 3,8 miliona registrovanih birača birati između 11 predsjedničkih kandidata koji su uspjeli prikupiti više od 10.000 valjanih potpisa podrške birača. Biračka mjesta zatvaraju se u 19 sati.

Na ovim izborima zabilježen je porast birača koji su registrirani po službenoj dužnosti temeljem nove osobne iskaznice s adresom prebivališta u inostranstvu i to u BiH, Njemačkoj i Srbiji. I dok je u BiH i Njemačkoj povećan i broj biračkih mjesta, u Srbiji je smanjen zbog čega se u ove dvije države očekuje i povećanje gužvi na biračkim mjestima.

3 Shares
Copy link
Powered by Social Snap