Početna  /  Mostar: Iz porodične grobnice nestalo tijelo pokojnika
Federacija BiH Hercegovina

Mostar: Iz porodične grobnice nestalo tijelo pokojnika

MOSTAR – Iz grobnice porodice Vidić iz Mostara nestao je kovčeg s tijelom pokojnog Davorka Vidića, koji je na mostarskom groblju Masline sahranjen 19. septembra ove godine, potvrdio je portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić.
Ilustracija
Ilustracija

“Pokojnikov brat Dubravko Vidić nestanak tijela prijavio je 16. novembra, odmah je pokrenuta istraga, no zasad nema saznanja šta se dogodilo”, kazao je Marić.

Vidić je kazao kako je pokojnikova porodica u šoku jer ne zna ko je tijelo ukrao iz grobnice i gdje ga je odnio, niti zbog čega je to napravio, prenosi Press.

“Ja i moja supruga Ljubica dolazili smo na groblje odmah poslije pokopa. Poslije deset ili petnaest dana smo primijetili da na grobu nema krsta s imenom pokojnika. To nam je bilo čudno, ali nismo reagovali. Mislio sam da je to djelo nekih vandala. Negdje pred Zadušnice vidio sam da je malo pomaknuta ploča na otvoru grobnice. Ni tada mi nije palo na pamet ono najgore. Uporno sam razmišljao što se moglo dogoditi jer mi je bilo jako čudno da nema krsta i da je pomaknuta ploča. Možete zamisliti kako sam se osjećao kada sam se uvjerio da je kovčeg s tijelom moga pokojnoga brata jednostavno nestao. Obraćao sam se i pogrebnom društvu i svima koji bi mogli imati bilo kakva saznanja o nestanku kovčega s tijelom. Niko ništa ne zna. Iz policije nisam dobio nikakve informacije da je slučaj uopšte pokrenut. Ne znam šta da radim”, rekao je Vidić za mostarski Dnevni list.

Prema važećem bosansko-hercegovačkom Zakonu o povredi mira pokojnika, kazna za neovlašteno prekopavanje, oštećivanje, rušenje ili bilo koje drugo skrnavljenje groba, drugog mjesta pokopa ili spomena na umrle kažnjava će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora u trajanju od jedne godine. Prema tom zakonu, svako ko neovlašteno iskopa, odnese, ošteti, uništi, sakrije ili premjesti tijelo ili dio tijela ili pepeo umrle osobe kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora u trajanju do dvije godine.

Dubravko je rekao kako će učiniti sve kako bi tijelo njegovog pokojnog brata Davorka dostojno počivalo.

“Neću se smiriti dok se tijelo moga brata ne pronađe. Ne znam ko je mogao ovo napraviti. U tome grobu su sahranjeni moji roditelji i moja baka. Nisam mogao ni sanjati da ću doživjeti ovako nešto. Prisiljen sam tražiti mrtvog brata koji je dostojno sahranjen u porodičnoj grobnici”, kazao je Dubravko za Dnevni list.

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
2 Shares
2 Shares
Copy link