Početna  /  Mještani Dola protestuju zbog izgradnje mini hidroelektrane
Hercegovina

Mještani Dola protestuju zbog izgradnje mini hidroelektrane

BERKOVIĆI – Mještani naselja Do u opštini Berkovići ogorčeni su zbog izgradnje mini hidrocentrale na rijeci Bregavi u ovom mjestu, jer se, tvrde “zbog nepoštovanja koncesionog ugovora uništavaju i rijeka i njihova imanja”.

mjestani_protest_Berkovici_mojahercegovina
Dio mještana na protestima (FOTO: Moja Hercegovina)

Oni su danas mirnim protestom izrazili nezadovoljstvo zbog izgradnje ovog objekta, te su poručili da će, ukoliko se ne učini ništa po tom pitanju, ponovo organizovati proteste, te preduzeti oštrije mjere.

Novica_Skrba_Berkovici_Mojahercegovina
Novica Škrba

– Prije 25 dana ovdje je počela izgradnja mini hidroelektrane, kapaciteta dva megavata. Izvođač radova je firma iz Kiseljaka, a investitor d.o.o. Strajko iz Trebinja. Oni imaju koncesioni ugovor na 30 godina, međutim, ne pridržavaju se onoga što je tim ugovorom predviđeno. Striktno im je podvučeno da u Bregavu ne smije otići nijedan kamen, a kamoli gromada, ali oni su počeli da zatrpavaju ovu rijeku i da je uništavaju. Nadzornog organa nema, obraćali smo se lokanoj vlasti, ali oni ovdje sa seljanima nikada nisu sproveli bilo kakvu javnu raspravu oko izgradnje – objašnjava mještanin Dola Novica Škrba.

On dodaje da je problem i što se uništavaju mlinice koje su stare više od jednog vijeka, a koje su pod zaštitom države.

– Naređeno im je da se te mlinice ne smiju dirati, a njihovi ostaci se uništavaju i urušili su se. Korito rijeke je skroz zatrpano. Ugrozili su čak i riblji fond, pa ni ribe nemaju više gdje da se mrijeste – kaže Škrba.

Zbog izgradnje mini hidroelektrane ogorčen je i Slaven Škrba iz ovog mjesta. On tvrdi da je u opasnosti njegova kuća, ali i mlin koji je nedavno obnovio.

Slaven_Skrba_Berkovici_Mojahercegovina
Slaven Škrba

– Ugrožen je i moj mlin koji sam prije tri godine vlastitim sredstvima obnovio, a oni su sada došli da ga ruše. Ako se ništa ne uradi po ovom pitanju, nama ništa drugo ne preostaje nego da se ponovo okupimo. Bregava je svima nama ovdje kao majka. Nekad podivlja, izlije se i napravi štetu, ali mi to sve zajedno sa prijateljima saniramo. Oni su sada došli da je uništavaju i da ulaze u naše gruntove. Pitam se je li se ovako nešto dešava u pravnoj državi – ogorčen je Škrba.

Evelin Marušić, inženjer u firmi “Euro-izgradnja” iz Kiseljaka koja izvodi pomenute radove, tvrdi da se “svi radovi izvode prema građevinskoj dozvoli i koncesionom ugovoru”.

– Trenutno se radi na izgradnji dovodnog kanala.  Mašinskim putem čistimo teren i izvozimo zemlju, a kompletna dokumentacija je tu. Dolazili su inspekcijski organi koji su kontrolisali dokumentaciju, tako da je sve uredno. Čuli smo pritužbe građana i mogu reći da ukoliko se desi da neko kamenje spadne, da će ono biti izvađeno. Kanal je tek u pripremnoj fazi, a svaka šteta koja se desi biće sanirana – ističe Marušić.

mlinica_slavena_skrbe_berkovici_mh
Mlinica Slavena Škrbe (FOTO: Moja Hercegovina)

Iako su nam mještani Dola rekli da su sve uredno obavijestili o današnjem okupljanju, načelnik opštine Berkovići Nenad Abramović tvrdi da nije bio upoznat sa njegovim održavanjem, te da bi se u suprotnom “rado odazvao i pridružio mještanima na licu mjesta”.

Nenad_Abramovic_Berkovici_mojahercegovina
Načelnik opštine Berkovići Nenad Abramović

– Lokalna zajednica je stala iza projekta izgradnje mini hidroelektrane u naselju Do. Što se tiče radova, do sada imam informaciju da sve teče planiranom dinamikom i u skladu sa važećim građevinskim, ekološkim i energetskim dozvolama. Nakon što smo saznali da postoji određeno nezadovoljstvo među mještanima, Opština Berkovići će o tome obavijestiti nadležne organe. Nama je u interesu da se projekat odvija planiranom dinamikom i u skladu sa pravilima koja su zadata kroz razne vrste dozvola – ističe Abramović.

Od investitora, firme d.o.o „Strajko“ iz Trebinja, nismo uspjeli da dobijemo izjavu povodom ovog događaja, jer tehnički direktor ove firme Radojica Mandić danas nije bio dostupan na mobilni telefon.

protesti_Dola_Berkovici_2_mojahercegovina
Protesti mještana (FOTO: P. Mucović / Moja Hercegovina)

Negoduju i građani Stoca

Avdo_Elezovic_Berkovici_MH
Avdo Elezović

Zbog izgradnje mini hidroelektrane na Bregavi negoduju i mještani Stoca. Ukoliko se ništa ne učini po ovom pitanju, i oni će se, kažu, narednog puta pridružiti protestima.

– Radovi na izvorištu Bregave utiču i na protok rijeke kroz grad. Saznavši za proteste koje održavaju mještani naselja Do u opštini Berkovići, došli smo da im pomognemo i damo moralnu podršku. Želimo da upozorimo ljude koji vode ovu državu da nešto urade. Mi smo već u Stocu osjetili da je na jednom dijelu, gdje su kupališa, nanesen pijesak koji se taloži. Sav pjesek koji ide odavde zatrpava kupališta nizvodno. U dogovoru sa mještanima odavde, mi ćemo napraviti zajedničke proteste. Da li će to biti samo protest upozorenja kao ovaj ili ćemo obustaviti  saobraćaj, to ćemo se još dogovoriti – kaže Avdo Elezović iz Stoca.

 

Neda Petković

Moja Hercegovina

2 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Lokalna vlast je bila uredno obavještena dan prije održavanja protesta i znali su za proteste ali su na dan protesta morali ići opštinskim autima na jelo i piće posle slave pa nisu mogli doći jer su auta državna bila zauzeta tokom protesta u privatne svrhe zbog toga nisu ni došli,jer je važnije jesti i piti nego izaći narodu pred oči.To da bi se rado odazvali na poziv je samo farsa i priča kad neznaš šta reći i bježiš od istine.

0 Shares
0 Shares
Copy link