Početna  /  Milović: O zatvaranju rudnika ni govora, dug je 40 miliona KM
Hercegovina

Milović: O zatvaranju rudnika ni govora, dug je 40 miliona KM

GACKO – Dug gatačkog rudnika popeo se na 40 miliona maraka i podigao na noge upravu preduzeća. Svaki od direktora ima svoje argumente i prijedloge kako riješiti problem, krivicu nijedan ne prihvata, piše “Alternativna televizija”.

srdjan-milovic
Izvršn direktor RiTE Gacko Srđan Milović (Foto: Moja Hercegovina / arhiva)

Za Dragana Draškovića finansijskog direktora RiTE Gacka  stvar je jasna – rudnik je u problemu do guše, a glavni krivci za katastrofalno stanje posrnulog  giganta ćutke posmatraju propast najvećeg proizvođača struje u Srpskoj.

“Ovi su problemi rješivi ukoliko shvati Vlada da je ona većinski vlasnik Elektroprivrede i Rudnika i termoelektrane Gacko. Ukoliko Petar Đokić shvati da nije više ministar rada i boračko invalidske zaštite nego privrede i energetike i menadžment Elektroprivrede da shvati da je jedna porodica Elektroprivreda u kojoj je nenormalno da hidroelektrane imaju fantomska potraživanja od 167 miliona maraka, a Gacko i Ugljevik sutra imaju toliku dubiozu”, rekao je Dragan Drašković, finansijski direktor RiTE Gacko.

Loš glas iz Gacka neprijatno je iznenadio ministra Đokića koji rukovodstvu rudnika i termoelektrane poručuje da se uhvate u koštac sa problemima koje su sami napravili.

“Ja sam sa predstavnicima rudnika razgovarao i u Gacku i ovdje i kontinuirano imamo razgovore. Imali smo ih na više mjesta i u sjedištu Elektroprivrede i mislim da krajnje ozbiljno i odgovorno pristupam svemu onome što su problemi tamo, ali probleme koje su sami stvarali moraju sami i da rješavaju”, rekao je Đokić.

Od teških riječi upućenih Vladi i resornom ministaru ogradili su se naknadno  direktori  Milinko Milidrag i Srđan Milović. Od izvještaja Nadzornog odbora  koji gatačkom rudniku ne predviđa svijetlu budućnost nisu mogli.

“U dokumentu stoji da preduzeću u određenom momentu može prijetiti nelikvidnost zbog neizvršenih obaveza prema dobavljačima, ne nikakvih gubitaka, dugova i tako dalje”, kazao je Srđan Milović, direktor gatačkog rudnika.

Ipak, o zatvaranju rudnika još nema ni govora, kažu direktori preduzeća. Otkrivka ide dobro, u zalihama imaju tri milona tona uglja. Problem je  kažu jedino proizvodna cijena struje, koja se pod hitno mora mijenjati jer bez poskupljenja tvrde,  nema ni razvoja, ni investicija.

“Mislim da ćemo mi tu cijenu u narednom tarifnom postupku dobiti zato što imamo sve činjenice kod regulatora i praktično smo je bili i dobili. Sa tom cijenom koju bi trebali dobiti i koja bi bila opet najniža u regionu mislim da bi Gacko moglo da bude profitabilno”, smatra  Milinko Milidrag, direktor RiTE Gacko.

Iako imaju različita mišljenja direktori su odlučili da u javnost izađu svako sa svojim. Sve što rade je kažu transparentno, a kako bi sa sebe skinuli i najmanju sumnju kompletnu dokumentaciju o poslovanju preduzeća predali su kažu i Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
0 Shares
0 Shares
Copy link