Početna  /  Miljan Aleksić poručio Trebinjcima: Nećemo više da trpimo otimačinu!
bileća Hercegovina Trebinje

Miljan Aleksić poručio Trebinjcima: Nećemo više da trpimo otimačinu!

BILEĆA – Nakon što je Grad Trebinje odbio inicijativu Vlade Republike Srpske da se u raspodjeli sredstava od hidroakumulacija Bileći da veći dio nego do sada kako bi se konačno riješio problem dugovanja bilećkog „Vodovoda“, načelnik bilećke opštine Miljan Aleksić oštro odgovara da Bilećani više neće da trpe otimačinu, te da „traže samo ono što je njihovo“.

Miljan Aleksić (FOTO: Moja Hercegovina)
Miljan Aleksić (FOTO: Moja Hercegovina)

Kako Aleksić kaže za „Moju Hercegovinu“, 76 odsto potopljenog zemljišta nalazi se na teritoriji Bileće, pa zbog toga Bilećani već duže vrijeme traže promjenu formule za računanje naknade za potopljeno zemljište.

– Vidim da je u Trebinju burna reakcija na to što tražimo, a mi samo tražimo da se ispoštuje zakon o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije. Održali smo sastanak radne grupe i dogovorili se da izdržimo do kraja da se u potpunosti ovaj zakon ispoštuje. Njegov član 2. kaže: pod zauzetim zemljištem u smislu ovog zakona podrazumijevaju se akumulacije, eksproprisano, nepotopljeno zemljište, izgrađeni dovodni i odvodni kanali i tuneli, na osnovu investiciono-tehničke dokumentacije koji su u funkciji proizvodnje električne energije. Član 3, a stav 2. kaže: ako su objekti izgrađeni na teritoriji više jedinica lokalne samouprave, naknada ili prihod budžetima jedinica lokalne samouprave plaća se srazmjerno površini zauzetog zemljišta. Dakle, mi samo tražimo ono što je naše – odlučan je Aleksić.

Međutim, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević smatra da dugovanja bilećkog „Vodovoda“ nemaju nikakve veze sa Zakonom o korištenju prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije, a tvrdi i da mijenjanje sporne formule nema uporište u zakonu.

– Mi smo stanovišta da je to prije svega politička inicijativa. Pokušaj da se mijenja postojeća formula raspodjele tih sredstava nema uporište ni u domaćem, ni u međunarodnom pravu. I naš zaključak je da mi ne pristajemo ni na kakvu promjenu postignute raspodjele na štetu Trebinja. Dio koji pripada Trebinju može biti samo veći. Na svaki način ćemo pomoći da se rješavaju problemi lokalnih zajednica u Hercegovini, ali u skladu sa zakonom i postignutim dogovorima i obavezama, a nikako političkim inicijativama, da se na štetu Trebinja rješavaju problemi u drugim opštinama – rekao je Vučurević za Radio Trebinje.

Slavko Vučurević (FOTO: Moja Hercegovina)
Slavko Vučurević (FOTO: Moja Hercegovina)

Jovo Marić, predsjednik stručne komisije koja je prije više od decenije utvrdila postojeće rješenje raspodjele sredstava od hidroakumulacija, za Radio Trebinje je rekao da pravo na nadoknadu za potopljeno zemljište postoji samo od proizvodnje elektrane na toj hidroakumulaciji, a ne i nizvodnih hidroelektrana u sistemu.

On je pojasnio da je Bileća po tome imala pravo samo na nadoknadu iz proizvodnje „Trebinja 1“, a da je tada tražila i dio iz ostalih nizvodnih elektrana, zbog čega je stručna komisija, tražeći kompromis, izašla u susret bilećkim zahtjevima prihvativši i ono što nije praksa u svijetu.

– Dakle, tada je Bileći priznato pravo i na dio nizvodne proizvodnje, u mjeri koliko akumulacija utiče na njeno povećanje, a proporcionalno potopljenom zemljištu ove opštine u Bilećkom jezeru. Praktično, Trebinje se još tada odreklo dijela svog kolača u korist Bileće. Svaka nova raspodjela morala bi ići na štetu Bileće – tvrdi Marić.

Na ove navode bilećki načelnik ponavlja da Bilećani traže samo ono što im pripada.

– Ovo što su u Trebinju komentarisali i izjavili da će pomagati svim opštinama, a ne daju svoje, poručujem im da mi ne tražimo ničije drugo, nego ono što je naše. Jovo Marić je rekao da nam je dato više nego što treba. Ja shvatam da se svako bori za svoj grad, ali treba se boriti pošteno, a ne s nekom otimačinom koja je ovdje čista. Jer oni traže naknadu po nekoj formuli koju su Trebinjci izmislili da vode Bilećkog jezera ne utiču na proizvodnju električne energije u platu, nego da više utiču pritoke, a jedna jedina pritoka je Sušica. Eto, sve joj ime kaže, ne treba tu ništa govoriti drugo, sve je jasno – kaže Aleksić za „Moju Hercegovinu“.

Bilećko jezero (FOTO: Moja Hercegovina)
Bilećko jezero (FOTO: Moja Hercegovina)

Aleksić je poručio Trebinjcima da se „ne sekiraju za bilećki Vodovod“, a tvrdi da se isti zbog „otimačine“ i našao u finansijskim problemima.

– I tu je napravljena otimačina, jer je u prvom zakonu trebalo Hidroelektrane na Trebišnjici da plaćaju struju za ispumpavanje vode, ali, eto, neki visoki predstavnik je zabranio da ne može, i posle toga je nastupio ovaj dug. Na pragu smo da riješimo i to, sve je skoro dogovoreno. I tu smo oštećeni, ali ajde, nek ide – zaključio je Aleksić za naš magazin.

Jelena Denda

Moja Hercegovina

6 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
 • Koje djubre i primitivac vodi Bilecu to se nije nikad desilo.Za radnike Bilece kojima se duguju tolike plate,za pokradene fabrike,za to sto za sve ove godine niko nece da ulozi dinar zbog ovog primitivca,zato sto je Bileca puna Droge jer gdje je Dodik tu je droga,zato sto narod Bilece uredno placa vodu a vodovod je u minusu jer trose pare na svoje privatne promocije i firme…..za sve ovo necu da pitam samo kazem kradi djacke stipendije jado jedino to znas da radis.

 • Mislim da se predhodni komentator drogira.Normalna i zdrava osoba ne može da ovako nešto napiše. Sam njegov nick je bolestan a komentar van pameti. Javi se ljekaru druže, možda ti se još može pomoći.

  • Bitno je da si ti kralj ali maloumnika.Mozda se covjek i drogira ali drogu je morao da kupi od Dodiga ili Aleksica posto je Bileca kao ni jedna opstina u Hercegovini puna droge.

 • Odakle ti pravo Aleksicu da imas svoje privatne firme dok radis drzavni posao?Jesi li to vidio od svog ljubljenog vodje?Djeci iz Bilece nesreco trpas drogu i alkohol ! Vise racije u Bileci nego u cijeloj RS. Nisi znao djeci da napravis novi stadion sa atletskom stazom,betoniras plazu na jezeru,postavis klupe i osvjetljenje na keju,nisi znao da mladima ucinis zivot ljepsim i laksim nego si odlucio da ih trujes a ti na narodnoj nesreci da profitiras.Nije tebe dzaba Milokrad nasao.

  • Ma sta ce on buhara jedna najobicnija!Sokolac koji je za Bilecu bio selo ne da su u medjuvremenu napravili atletski stadion i pomocne terene za fudbalski uz njega nego su za Bilecu postali Svajcarska.Pogledaj mu samo autobusku stanicu u Bileci…kao da zivotinje tu zive a ne ljudi.A otidjite pogledajte na Sokocu.Znaci ne uporedjujem sa Palama i Sarajevom nego dodji na Sokolac marvo pa vidi kako zive ljudi domacini i Srbi.Ko zna kugo cetnicka bolesna kojem ustasi sluzis.Sutra da dodje Tito ovaj bi prvi najvecu zvijezdu petokraku stavio i pjevao Druze Tito i hapsio one koji ne pjevaju.Najgora rasa i sljam se docepalo fotelja.Doveli ih stranci na tenkovima da nam kozu skinu sa ledja.Turci bar uzimali trecinu ovi uzese sve i ono crno ispod nokta!

 • Miljan Aleksić poručio Trebinjcima: Nećemo više da trpimo otimačinu!
  ———————————————————————————————
  Krajnje je vrijeme da Bilecani poruce Miljanu Aleksicu: “Necemo vise da trpimo otimacinu”!

0 Shares
0 Shares
Copy link