Nedjelja, 26.01.2020
More
  Početna Izdvajamo

  Microsoft isprobao četvorodnevnu radnu sedmicu i nikada im nije išlo bolje

  Podijeli:

  Microsoft isprobao četvorodnevnu radnu sedmicu i nikada im nije išlo boljeIzvor: REUTERS/Shannon Stapleton

  IT gigant Microsoft testirao je četvorodnevnu radnu sedmicu u Japanu, tako što je svaki petak tokom avgusta u toj kompaniji bio neradni dan. Rezultati eksperimenta su obećavajući – zaposleni su provodili značajno manje vremena na poslu, a produktivnost je za to vrijeme uvećana za čak 40 odsto u odnosu na avgust prošle godine, navodi se u saopštenju Microsofta, čije dijelove prenosi CNN.

  Pored skraćenja radnog vremena, menadžment je preporučio da sastanci ne traju duže od 30 minuta, ali i da se, kad god je to moguće, umjesto “sastančenja” koristi Microsoftova aplikacija za razmjenu poruka, navodi CNN.

  Skraćenjem radne sedmice, kompanija je uspjela da ostvari i dodatne uštede, npr. manjim utroškom električne energije.

  CNN podsjeća da se Japan suočava sa negativnim posljedicama kulture “radoholičarstva”. Čak je skovana i nova riječ karoshi” koja označava smrt od previše rada, uslijed bolesti uzrokovane stresom ili dubokom depresijom.

  I druge kompanije, osim Microsofta, suprostavljaju se ovoj negativnoj pojavi. Sve više firmi zaposlenima nudi fleksibilno radno vrijeme, dok je Vlada Japana pokrenula kampanju “Premijum petak” kako bi ohrabrila radnike da posljednjeg petka u mjesecu ranije odu s posla, navodi CNN.

  Microsoft je najavio da će krajem godine sprovesti još jedan sličan eksperiment u Japanu, kao i da će pozvati druge kompanije da se priključe inicijativi.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI