Početna  /  MH INTERVJU Stanić: Imena kandidata opozicije za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH već su “iskristalisana”
Izdvajamo Teme i komentari

MH INTERVJU Stanić: Imena kandidata opozicije za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH već su “iskristalisana”

Miladin Stanić

Šef kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Miladin Stanić, kaže da su se u opoziciji već “iskristalisala” imena budućih kandidata za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH, ali da, prema njegovim riječima, njihova objava neće ići brzo.

U intervjuu za Moju Hercegovinu Stanić, između ostalog, tvrdi da je njegovo nedavno ranjavanje u Prnjavoru imalo “čistu političku pozadinu” te da će na suđenju, kako dodaje, sve biti jasno.

“Suđenje će pokazati da je taj napad na mene bio politički motivisan”, tvrdi Stanić za naš portal.

Kad je prije dvadesetak dana na vas pucano iz vatrenog oružja, iz vladajuće partije u Srpskoj saopštili su da taj napad nema političku pozadinu, te da se, navodno, tu radilo o neraščićenim imovinskim odnosima između vas i napadača.

To je bio čisto politički motivisan napad. Taj čovjek, koji je mene ranio, već dugo je javno prijetio mnogim ljudima u Prnjavoru. Govorio je, što mogu posvjedočiti brojni svjedoci, da su “njegovi sada na vlasti” i da može raditi šta hoće. Da se radi o politički motivisanom napadu pokazaće i suđenje, gdje će biti potvrđeno sve ovo što vam govorim. Taj čovjek je ranije prijetio i porodici jednog poginulog borca.

Da li će do kraja godine biti poznata imena opozicionih kandidata za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH na izborima sljedeće godine?

Moje mišljenje je da imenovanje kandidata ne treba da ide previše brzo. Suštinski nije važno kad će kandidati biti imenovani, odnosno kad će biti objavljena njihova imena, već je važno da izaberemo one koji će garantovati pobjedu nad kandidatima režima. Inače, ubijeđen sam u to da će ova nakaradna i lopovska vlast doživjeti težak poraz na izborima sljedeće godine. Ono što vam mogu reći jeste to da su se imena kandidata već iskristalisala i da se zna ko bi to trebalo da bude. Međutim, na zvaničnu objavu će se još čekati.

Kakvo je vaše mišljenje o tome ko bi trebalo da budu kandidati za dvije najvažnije inokosne funkcije? Da li bi to trebalo da bude neko iz redova “mladih snaga”, ili će ponovo na crtu kandidatima SNSD-a izaći neko iz “stare garde”?

Smatram da je najbolje da to bude kombinacija mladosti i iskustva. Vjerujem da će na kraju tako i biti. Bezbroj puta je dokazano da je upravo takva kombinacija ona koja donosi uspjeh. Mladost ima svoje prednosti, nosi određenu energiju i svježinu, isto kao što životna zrelost donosi znanje i iskustvo. Vođenje ozbiljne politike nema bez iskustva. Zbog toga je, po mom mišljenju, “miks” mladosti i iskustva najbolji izbor.

Postoji li ikakva šansa za formiranje koncentracione Vlade RS, na čemu je u posljednje vrijeme insistirao lider SNSD-a, Milorad Dodik?

Nema nikakve zajedničke vlade sa Miloradom Dodikom! Njega nije pretjerano briga ni za nametnuti zakon, koji je donio Valentin Incko, a još manje ga je briga za interes naroda i Republike Srpske. Dodika jedino brine vlastita korist. Želeći da spasi svoju glavu, sada namjerava da prevarom i lažnom pričom o srpskom jedinstvu u tu priču pokuša uvući opoziciju. To mu neće poći za rukom. Enormnom pljačkom budžeta i narodnog novca njegova porodica, kumovi i prijatelji postali su multimilioneri. Spasavanje imovine do koje su došli lopovlucima i pljačkom njihov je jedini interes. Sve ostale priče koje plasiraju u javnost su obična laž i zamazivanje očiju naivnih. Srpsko jedinsitvo i interesi Republike Srpske njih ne zanimaju ni sada, kao što ih nisu zanimali ni prije.

Mislite li da je srpsko jedinistvo potrebno postići makar oko zajedničkog stava u vezi s nametnutim Inckovim zakonom o zabrani negiranja genocida?

Iskreno, mislim da će taj zakon proći na isti način kako je i došao. Bilo kakvo nametanje zakona neće moći da zaživi u praksi. Ono što je Incko uradio na kraju svog mandata je svakako za svaku osudu. S druge strane, Dodikovo ponašanje, bahaćenje bez pokrića i katastrofalne političke procjene u mnogome su doprinijeli ovome što sada imamo.

Prije nešto više od godinu dana, vladajuća većina u Narodnoj skupštini RS usvojila je izmjene Poslovnika o radu pod izgovorom da će na taj način domaći parlament biti efikasniji. Kakvo je vaše mišljenje, kao šefa poslaničkog kluba najveće opozicione stranke? Da li je Narodna skupština, nakon tih izmjena, postala ekspeditivnija, brža, kvalitetnija?

U radu Narodne skupštine Republike Srpske ništa nije ni bolje ni kvalitetnije otkako je aktuelna većina donijela novi Poslovnik o radu. Njihov jedini cilj da donesu te izmjene, a sve po otvorenom nalogu Milorada Dodika, bio je pokušaj da ućutkaju opoziciju, da se ne čuje naš glas, kao i bezbrojni argumenti kojima smo u potpunosti ogolili ovu bahatu, pljačkašku i kriminalnu vlast. U tome nisu uspjeli, jer ne postoji način da sakrijete istinu. Postoji milion puteva da istina izađe u javnost. Na svu sreću, u Republici Srpskoj još postoje mediji, kao što je i vaš, koji omogućavaju da se slobodna misao iznese i da građani mogu da čuju ono što žele. Kriminal, milionske afere, namješteni tenderi, nezapamćena pljačka narodnog novca i nevjerovatna bahatost ove vlasti, nikako se ne mogu sakriti.

4 Shares
4 Shares
Copy link