Početna  /  MH INTERVJU Mektić: Lične sujete i nerealne ambicije koče izbor zajedničkih kandidata opozicije
Izdvajamo Teme i komentari

MH INTERVJU Mektić: Lične sujete i nerealne ambicije koče izbor zajedničkih kandidata opozicije

Dragan Mektić (Foto: Siniša Pašalić)

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Dragan Mektić, koji je i bivši ministar bezbjednosti BiH, tvrdi da izbor zajedničkih kandidata opozicije za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH “koče” ogromne lične sujete i nerealne ambicije pojedinaca.

U intervjuu za Moju Hercegovinu Mektić, između ostalog, ističe da je stanje u pravosuđu i dalje najveći problem u Srpskoj i BiH, te da uklanjanja iz pravosudnog sistema korumpiranih sudija i tužilaca ova država, prema negovim riječima, nikad neće krenuti naprijed.

“O katastrofalnom stanju u pravosuđu pričam već godinama. Tu je potrebno potpuno resetovanje”, kaže Mektić za naš portal.

Lider SNSD-a Milorad Dodik u posljednje vrijeme forsira priču o mirnom razdruživanju BiH. Djeluje da je u drugi plan potisnuta ideja o referendumima koji bi doveli do nezavisnosti Republike Srpske.

Vjerujem da niko više ne zna šta Dodik zapravo želi. Kad je on u pitanju, tu nema nikakvog kontinuiteta u idejama, principima, stavovima. Dodik jednog dana priča jednu priču, a već sutradan priča nešto potpuno drugo. On nikad nije ni radio bilo šta što je od koristi za narod i Republiku Srpsku. Njegove izjave i ponašanje jedino pokazuju to da se nalazi u paničnom strahu od odgovornosti za brojne kriminalne poslove. Njegova katastrofalna politike dovela je do toga da se Srpskom sada svi bave.

U vrijeme dok ste se nalazili na poziciji ministra bezbjednosti BiH, često ste govorili o krupnom političkom i državnom kriminalu, kao i potrebi da se procesuiraju akteri najvećih afera. Da li se stanje u pravosuđu od tada do danas na bilo koji način promijenilo?

I tada, kad sam bio ministar bezbjednosti, kao i danas, odgovorno tvrdim da najveći problem leži u tužilaštvima, odnosno Tužilaštvu BiH koje se apsolutno ne bavi slučajevima teškog kriminala političara i nosilaca vlasti. Umjesto da dižu optužnice protiv onih koji su ukrali I pronevjerili milione, oni se uglavnom bave marginalnim stvarima i slučajevima. Zato danas nemamo pravnu državu, nema vladavine prava i ljudi su potpuno izgubili povjerenje u domaći pravosudni sistem. Pošteno i nepristrasno pravosuđe, koje na djelu pokazuje da ne postoje nedodirljivi i da je zakon isti za sve predstavlja glavni uslov za normalno funkcionisanje svakog društva. Pošto je pravosuđe maksimalno korumpirano i nalazi se pod kontrolom političara, imamo situaciju ovakvu kakva jeste. Zato nam ne dolaze strani investitori i niko ozbiljan ne želi da sa ovdašnjim vlastima ima bilo kakvog posla.

Mislite da odlazak Milana Tegeltije sa čela Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH nije donio bilo kakve promjene?

Tegeltijinim odlaskom nisu se promijenile stvari po dubini. Stvar je u tome što je Tegetija, kao čelni čovjek pravosuđa, u sudove i tužilaštva postavio brojne podobne ljude, bez moralnih i profesionalnih kvaliteta koje su potrebne za rad u pravosuđu.

Na osnovu čega to tvrdite?

Ponavljam da ovdje nema nijedne ozbiljne presude za krupni kriminal. Sve dok u pravosuđu na ključne sudske i tužilačke funkcije ne dođu pošteni ljudi, pravi profesionalci na koje nije moguće uticati, biće nam ovako kako jeste. Iz pravosuđa treba izbaciti sve one koji nemaju nikakve rezultate u radu. Pogledajte šta se dogodilo sa slučajem “Pandora”, o kojem se govorilo kao o aferi vijeka. Tu je ukraden ogroman novac, nekih dvije milijarde maraka. Priča o tome se završila tako što je osuđen samo jedan čovjek, ali nijedan od političara i visokih funkcionera vlasti koji su u to bili upetljani. Koliko je takvih i sličnih afera zataškano bez bilo kakve odgovornosti onih koji su pokrali silan novac.

U posljednje vrijeme aktuelan je slučaj kupovine zgrade za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Banjaluci. Kakvo je vaše mišljenje o tome?

Namjera da se UIO preseli u zgradu Dodikovog kuma, Mileta Radišića, predstavlja pljačku decenije! Svako zna da taj prostor nema toliku vrijednost. Ako su u UIO željeli da imaju novu zgradu, mogli su dobiti besplatno zemljište u Banjaluci za njenu izgradnju. U tom slučaju maksimalna cijena iznosila bi 30 miliona KM, a ne 100, koliko žele da plate Radišiću. Iz onog što se u međuvremenu pojavilo u javnosti, jasno je da tu još davno dogovoreno da se UIO mora smjestiti u Radišićevu zgradu i da je postojao takav plan.

Da li su narušeni odnosi između čelnika opozicije u Srpskoj? Nebojša Vukanović nedavno nije pozvan na sastanak opozicionih lidera.

Što se mene tiče, izuzetno cijenim to što radi Vukanović. On je opozicionoj borbi posvećen maksimalno, potpuno iskreno, iz srca i duše. Međutim, mislim da Vukan previše emotivno reaguje na neke stvari. Ne vidim u čemu je toliki problem ako na neki sastanak nije pozvan. Svi mi, koji želimo promjene u ovom društvu, moramo zajednički da radimo. Svi moramo da budemo dio opozicionog sistema. Vukanović mora da zna da je on u SDS-u izuzetno cijenjen, da se na njega ozbiljno računa i da ima podršku za ono što radi. Zbog toga smatram da ponekad reaguje na način koji je preemotivan i, po mom mišljenju, nepotreban.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović nedavno je izjavio da izbor zajedničkih kandidata opozicije ide teško i da dogovor još nije ni blizu. Zašto je to tako?

Slažem se s tim da će usaglašavanje oko imena kandidata biti komplikovan posao. Ima tu mnogo ličnih sujeta i ambicija. Međutim, vjerujem da smo svi saglasni oko toga da je opšti interes prije svega i na prvom mjestu. Ovaj nenarodni, pljačkaški i kriminalni režim mora biti poražen i treba što prije da bude odbačen na smetljište istorije. Takođe, pred lice pravde treba izvesti sve one koji su raznim kriminalnim radnjama opljačkali narod i doveli ga do najcrnjeg siromaštva, dok su oni u isto vrijeme postali multimilioneri. Svi iz opozicije treba da sjednemo i da se dogovorimo oko toga ko su najbolji kandidati. Ja bih u tu priču obavezno uključio i ispitivanje javnog mnjenja, pa neka oni koji uživaju najveće povjerenje naroda budu ti koje će opozicija kandidovati za najvažnije dužnosti.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap