Petak, 24.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Merkel: Udarac Evropi, ali EU je dovoljno jaka

  Podijeli:

  Nemački kancelar Angela Merkel je ocenila da izlazak Velike Britanije iz Evropske unije (EU) predstavlja udarac Evropi i njenom ujedinjenju, ali da je EU dovoljno jaka da pronađe “prave odgovore”.

  Foto: Tanjug / AP Photo, Ferdinand Ostrop
  Foto: Tanjug / AP Photo, Ferdinand Ostrop

  Nemačka je “posebno zainteresovana” i ima “posebnu odgovornost” što se tiče evropskog jedinstva, izjavila je Angela Merkel.

  “Nikad, a naročito danas, ne smemo zaboraviti da je ideja ujedinjenja bila ideja mira”, naglasila je nemačka kancelarka.

  Ona je podvukla da su “Evropljani posle svih onih godina rata uspostavili trajni mir i da će tako ostati”.

  Dodala je da je predsednika EU Donalda Tuska, šefa francuske države Franosa Olanda i italijanskog premijera Matea Rencija pozvala na sastanak u ponedeljak u Berlinu.

  “Evropa ne bi trebalo da izvlači brze i jednostavne zaključke o referendumu, koji će samo dovesti do novih podela”, izjavila je Angela Merkel.

  Ona je izrazila “veliko žaljenje” zbog britanske odluke o napuštanju EU, ali je konstatovala da cilj Unije moraju biti “bliski” odnosi sa Londonom, javlja AP.

  Britanija ostaje članica EU, “sa svim pravima i obavezama” na obe strane, dok se ne okončaju pregovori o njenom odlasku iz Unije, rekla je Angela Merkel.

  BETA

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI