Početna  /  Merkel: Udarac Evropi, ali EU je dovoljno jaka
Svijet

Merkel: Udarac Evropi, ali EU je dovoljno jaka

Nemački kancelar Angela Merkel je ocenila da izlazak Velike Britanije iz Evropske unije (EU) predstavlja udarac Evropi i njenom ujedinjenju, ali da je EU dovoljno jaka da pronađe “prave odgovore”.

Foto: Tanjug / AP Photo, Ferdinand Ostrop
Foto: Tanjug / AP Photo, Ferdinand Ostrop

Nemačka je “posebno zainteresovana” i ima “posebnu odgovornost” što se tiče evropskog jedinstva, izjavila je Angela Merkel.

“Nikad, a naročito danas, ne smemo zaboraviti da je ideja ujedinjenja bila ideja mira”, naglasila je nemačka kancelarka.

Ona je podvukla da su “Evropljani posle svih onih godina rata uspostavili trajni mir i da će tako ostati”.

Dodala je da je predsednika EU Donalda Tuska, šefa francuske države Franosa Olanda i italijanskog premijera Matea Rencija pozvala na sastanak u ponedeljak u Berlinu.

“Evropa ne bi trebalo da izvlači brze i jednostavne zaključke o referendumu, koji će samo dovesti do novih podela”, izjavila je Angela Merkel.

Ona je izrazila “veliko žaljenje” zbog britanske odluke o napuštanju EU, ali je konstatovala da cilj Unije moraju biti “bliski” odnosi sa Londonom, javlja AP.

Britanija ostaje članica EU, “sa svim pravima i obavezama” na obe strane, dok se ne okončaju pregovori o njenom odlasku iz Unije, rekla je Angela Merkel.

BETA

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap