Početna  /  Britanija izglasala izlazak iz EU, Kameron podnio ostavku
Svijet Vijesti

Britanija izglasala izlazak iz EU, Kameron podnio ostavku

Građani Velike Britanije glasali su u četvrtak da li zemlja treba da ostane u Evropskoj uniji ili da je napusti. BBC javlja prve rezultate, gde je 52 posto glasalo da Britanija napusti EU, a 48 da ostane.

Tan2016-6-24_6405653_0
Izvor: Rob Stothard/Pool via AP

Na trećem svenacionalnom referendumu u britanskoj istoriji pravo glasa imalo je 46,5 miliona Britanaca. Očekuje se da će izborna komisija saopštiti konačne rezultate oko podneva u petak.

Prema pisanju BBC, oko 17 miliona građana je glasalo za izlazak iz EU, a 15.8 miliona za ostanak.

BBC i Skaj njuz su već oko pet izjutra proglasili pobedu opcije koja se zalagala za to da London napusti društvo evropskih naroda.

Na referendum je izašlo nešto manje od 72 odsto Britanaca, za izlazak se izjasnilo preko 15.000.000, dok je svoju budućnost u EU videlo milion manje.

Tas na referendumskoj vagi se tokom noći nekoliko puta pomerao na različite strane, u jednom momentu je čak bilo potpuno izjednačeno, pa su se Britanci pitali šta će se desiti ako na kraju zaista bude nerešeno.

Stavu “neverice” doprineo je i lider Partije za nezavisno Ujedinjeno Kraljevstvo Najdžel Faraž, koji je po zatvaranju birališta rekao da postoje jasne naznake da će opcija za ostanak u Evropskoj uniji odneti pobedu.

Nekoliko sati kasnije se ponovo oglasio, proglasivši 23. jun za Dan nezavisnosti Velike Britanije, rečima da je ovo pobeda običnog naroda.

Ubrzo je izjavu dala i liderka škotske SNP Nikola Stardžon, koja je istakla da je Škotska rekla svoje (62% za ostanak u EU), što dalje implicira da ovaj referendum neće biti poslednji. Naprotiv, treba očekivati ponavljanje inicijative za nezavisnost Škotske.

Kameron saopštio da se povlači sa mesta premijera

Britanski premijer Dejvid Kameron neće više obavljati tu funkciju, saopštio je on u obraćanju nakon što su pristalice izlaska Velike Britanije iz Evropske unije pobedile na referendumu o članstvu u Uniji.

Kameron je rekao da je ponosan na to što je uradio kao premijer Britanije.

Rekao je da se uvek hvatao u koštac sa problemi, i da ih nije izbegavao. Kako prenosi Gardijan, Kameron je najavio da će do jeseni napustiti premijersko mesto.

On je rekao da poštuje volju naroda, i da iako ovaj referendum nije bio o njemu, on se jasno zalagao za ostanak Britanije u EU “ali je narod rekao svoje”.

Lider vladajuće Konzervativne partije zalagao se za ostanak Velike Britanije u Evropskoj uniji.

Nekadašji gradonačelnik Londona Boris Džonson koji je vodio kampanju za izlazak iz EU, sada se smatra vodećim kandidatom za Kameronovu zamenu.

Pošto je osvojio većinu u parlamentu na prethodnim izborima, Kameron je dogovorio paket reformi za koji je rekao da će štititi suverenitet njegove zemlje i sprečiti migrante iz EU da pređu u Veliku Britaniju zbog beneficija.

Kritičari smatraju da reforme imaju nedostatke, da ostavljaju Veliku Britaniju na “milost i nemilost” birokrata u Briselu, kao i da ne doprinose zaustavljanju talasa evropskih imigranata koji dolaze u tu državu.

Ta zabrinutost pojačna je pošto je više od milion ljudi s Bliskog istoka i iz Afrike tokom 2015. stigao u EU.

Grupa od 84 konzervativna poslanika u britanskom parlamentu, koji se zalažu za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije (EU), potpisala je u četvrtak pismo podrške premijeru Dejvidu Kameronu da ostane predsednik vlade bez obzira na rezultat glasanja.

0 Shares

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
Copy link
Powered by Social Snap