Makedonski parlament ratifikovao sporazum sa Grčkom

Makedonsko Sobranje ratifikovalo je sporazum sa Grčkom u vezi sa imenom. Za sporazum su glasali svi prisutni poslanici, njih 69, dok najveća opoziciona stranka VMRO DPMNE nije prisustvovala sjednici.

Premijer Zoran Zaev pozvao je na početku sjednice poslanike da ratifikuju dogovor sa Grčkom, jer on označava početak kraja neizvjesnosti Makedonije i potvrđuje makedonski identitet.

“Imamo dogovor sa jasnim obilježjem našeg makedonskog identiteta, našeg makedonskog jezika, za vijek vjekova”, rekao je on na početku sjednice parlamenta, kojoj ne prisustvuju poslanci opozicione VMRO DPMNE, koji za taj dokument tvrde da je kapitulantski i da je “izdaja nacionalnih interesa”.

Zaev je istakao da je dogovor o rješavanju makedonsko-grčkog spora oko imena Makedonije dostojanstveno rješenje za obje strane i da Makedonija nikom ništa nije poklonila.

“Nikome nismo ništa poklonili, niti je neko uzeo nešto kada smo se dogovorili za geografsku odrednicu. Ovo je hrabar korak u interesu budućnosti građana i naše djece, za spokojnu budućnost. Hajde da odbacimo manipulacije i izolaciju, i da damo šansu dogovoru”, rekao je makedonski premijer.

Ivanov: Neću potpisati, mogu odmah da me smijene

Podsjetimo, parlamentarna većina će tražiti impičment predsednika Makedonije Đorđa Ivanova, ako ne potpiše dogovor sa Grčkom, a građani na referendumu se izjasne pozitivno, to je izjavio premijer Makedonije Zoran Zaev za TV “Kanal 5”.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov pozvao je premijera Zaeva da odmah pokrene postupak za njegov opoziv, jer ostaje pri odluci da neće potpisati dogovor sa Grčkom o rješavanju spora oko imena Makedonije.

“Pozivam Zaeva da sa istom dvotrećinskom većinom, koja je potrebna za promjenu Ustava Makedonije, odmah pokrene postupak za utvđivanje odgovornosti predsjednika Republike”, navodi se u izjavi Ivanova.

Kako je istakao predsjednik Makedonije, njegov stav u vezi “štetnog dogovora oko imena ostaje nepromijenjen i pored svih iznijetih prijetnji i pritisaka”.

Sinoć je bilo protesta opozicije, ali su bili mirni.

Autor