Početna  /  Lokalni izbori u Bileći: Neobični rezultati glasanja na Baljcima
bileća Hercegovina Vijesti

Lokalni izbori u Bileći: Neobični rezultati glasanja na Baljcima

BILEĆA – Među 25 biračkih mjesta, na kojima su Bilećani mogli da daju glas svojim favoritima na proteklim izborima, prema rezultatima glasanja posebno se izdvaja jedno – Baljci. Čak 11 kandidata iz osam stranaka na ovom biračkom mjestu dobilo je jednak broj glasova kao i njihova stranka, odnosno 100 odsto.

bileca_centar_mojahercegovina
Bileća (FOTO: Moja Hercegovina)

Najviše glasova na Baljcima dobila je Srpska radikalna stranka Republike Srpske (SRS RS), a na vrhu liste našli su se Nikola Bajović i Branko Aleksić sa po 49 glasova. Aleksić će sjedati u novom sazivu bilećkog parlamenta.

I dva nova odbornika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji će biti u novom sastavu skupštine, Predrag Čuknić i Miodrag Čorlija, dobili su jednak broj glasova kao i stranka, po 43.

Nemanja Papić, koji je dobio mandat ispred Ekološke partije, dobio je na Baljcima jednak broj glasova kao i njegova stranka – 13.

Kandidatkinje Demokratskog narodnog saveza (DNS) Jelena i Sonja Grubačić neće se naći u novom sazivu bilećke skupštine, a na Baljcima su, kao i navedeni kandidati SRS-a RS i SNSD-a, dobile isti broj glasova – po 21.

Ni kandidat Srpske demokratske stranke (SDS) Radoslav Radmilović nije uzeo odbornički mandat, a on je na ovom biračkom mjestu uzeo 34 glasa, takođe jednako kao i njegova partija. Isti slučaj je i sa kandidatom Partije demokratskog progresa (PDP) Novakom Inićem koji je uzeo 12 glasova, kandidatom Socijalističke partije (SP) Vukašinom Stolicom koji je uzeo devet glasova, te sa kandidatkinjom Ujedinjene Srpske (US) Slavicom Damjanac koja je dobila četiri glasa.

U slučaju da sve navedeno nije samo slučajnost, potencijalni gubitnik u ovoj priči bio bi kandidat SRS-a RS Obren Samardžić, kome je odbornička fotelja “umakla” za svega 18 glasova. Pozvali smo Samardžića za komentar, no on nije želio da nam da izjavu, već nam je kazao da će se njegova stranka u narednim danima oglasiti saopštenjem povom cijelog slučaja.

Sa druge strane, u bilećkoj Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) imaju jasan stav – sve je bilo regularno.

– Svi obrasci matematički su potpuno ispravni i nismo primili nijednu žalbu na ovo biračko mjesto, tako da je, što se nas tiče, sve regularno – naveli su iz OIK-a za „Moju Hercegovinu“.

Pravo glasa na Baljcima imalo je 308 birača, a na listama su im bila ponuđena 263 kandidata.

Jelena Denda Borjan

105 Shares

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
105 Shares
105 Shares
Copy link