Početna  /  Bilećki SRS RS isključio dva člana zbog izbornih malverzacija
bileća Hercegovina

Bilećki SRS RS isključio dva člana zbog izbornih malverzacija

BILEĆA – Opštinski odbor Srpske radikalne stranke RS-a (SRS RS) u Bileći juče je iz svojih redova isključio Milana Kapetinića i Branka Aleksića koji je dobio skupštinski mandat na proteklim izborima. Kako navode iz ove stranke, oni su isključeni zbog „učešća u nečasnim malverzacijama i prekrajanju rezultata proteklih izbora na biračkom mjestu Baljci“.

Momčilo Kureš, SRS RS (FOTO: Arhiv/Moja Hercegovina)
Momčilo Kureš, SRS RS (FOTO: Arhiv/Moja Hercegovina)

Iz bilećkog SRS-a RS, u svom saopštenju za javnost, navode da je njihov ovlašteni posmatrač Milan Kapetinić, u dogovoru sa članovima biračkog odbora i posmatračima ostalih stranaka, nakon završetka izbora zaokružio ime Branka Aleksića na listi ove stranke, protivno volji tamošnjih glasača.

– Na taj način on je Aleksiću dodao 36 nepostojećih ličnih glasova do maksimalnog broja 49, koliko je stranka ukupno dobila na ovom biračkom mjestu. Inače, on je imao samo 13 ličnih glasova – navodi se u saopštenju.

Bilećki radikali ističu i da je sličan falsifikat na ovom biračkom mjestu urađen i na listama drugih stranaka za još jedanaest odbornika, upućujući pritom na tekst našeg portala „Lokalni izbori u Bileći: Neobični rezultati glasanja na Baljcima“.

– Smatramo da su svi članovi biračkog odbora i posmatrači na ovom biračkom mjestu učinili krivično djelo i da treba da odgovaraju pred zakonom za ovakavlopovluk i falsifikat, što bi trebao da istraži i MUP i da kazni odgovorne krivce, jer kakvi će nam biti odbornici i poslanici kad smo stigli dotle da se javno krade i prekraja volja građana i kada to nedjelo čine službeno ovlašćeni članovi izbornih komisija – smatraju u bilećkom SRS-u RS.

Oni ističu da je „uz pomoć falsifikovanih 36 glasova Aleksić dobio mandat odbornika koji ne zaslužuje“, te da je na ovaj način pretekao njihovog kandidata Obrena Samardžića, koji je bio odbornik u prošlom sazivu bilećke skupštine.

– Neposredno po završetku izbora, nakon priznanja našeg posmatrača o učinjenoj krađi, Branko Aleksić je javno, pred odborom, obećao da će, ukoliko tih 36 glasova bude presudno za mandat, isti vratiti i da ne želi da na takav način postane odbornik. Međutim, nakon objave konačnih rezultata, on je odbio bilo kakvu komunikaciju sa odborom i strankom i time prisvojio odbornički mandat koji mu ne pripada. Odlučili smo se na mjeru isključenja, jer smatramo da je pogazio sve moralne i ljudske kodekse i da kao takav ne može zastupati našu stranku u SO Bileća, pa je bolje da se kao stranka koja drži do moralnih principa odreknemo takvog mandata – ističu u SRS-u RS Bileća.

Branko Aleksić (FOTO: Fejsbuk)
Branko Aleksić (FOTO: Fejsbuk)

Sa druge strane, Branko Aleksić za naš magazin negira da je odbio komunikaciju sa strankom i ističe da se nije pojavio samo na posljednjem odboru, te da se sa vrhom stranke povodom ovog pitanja sastajao najmanje pet puta mimo zvaničnih sastanaka. Priznaje da je bilo malverzacija na Baljcima, ali tvrdi da je toga bilo i na drugim mjestima, pa je i sam oštećen za glasove, zbog čega je odlučio da se ne odrekne mandata.

– Malverzacija je bilo i na Planoj i Divinu, gdje su oni svjesno pozivali ljude na ne glasaju za mene. Dopisivanje glasova na Baljcima nije bilo unaprijed dogovoreno, a, osim toga, glasovi tamo nisu dopisivani samo meni, već i drugim kandidatima naše stranke. Pošto je svega bilo na svim mjestima, na pretposljednjem sastanku odbora stranke predložio sam da ja i kandidat iza mene podijelimo mandat na po dvije godine, ali oni to nisu prihvatili, već su jednostrano na predsjedništvu donijeli ovu odluku. Zato se nisam pojavio na posljednjem sastanku i odlučio sam da zadržim svoj mandat – zaključio je Aleksić za naš magazin.

Jelena Denda Borjan

36 Shares
36 Shares
Copy link