Početna  /  Lakše od Trebinja do Dubrovnika: Otvoren novi granični prelaz Ivanica
Hercegovina Trebinje

Lakše od Trebinja do Dubrovnika: Otvoren novi granični prelaz Ivanica

TREBINjE, RAVNO –  Međunarodni granični prelaz Ivanica, između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, danas je zvanično pušten u rad.

Izgradnja modernog graničnog pelaza završena je za manje od šest mjeseci od početka radova,

Ukupna vrijednost izgradnje iznosila je dva miliona KM, od čega je 1,7 miliona KM utrošeno na izgradnju, a 300.000 KM na eksproprijaciju zemljišta.

Sredstva su obezbjeđena iz budžeta Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Novoizgrađeni granični prelaz svečano su otvorili predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula.

Miro Džakula (Foto: Moja Hercegovina)

Džakula je pojasnio da je prelaz Ivanica urađen je u skladu sa svim standardima Evropske unije. Nalazi se na teritoriji opštine Ravno kao kontrolna tačka na putnom pravcu Trebinje-Dubrovnik.

“Novoizgrađeni prelaz zadovoljava sve standarde i tražene potrebe za ubrzanje prometa putnika i roba, a posebno roba koje zahtijevaju fito-sanitarni inspekcijski nadzor. Prelaz je izgrađen na 5.000 metara kvadratnih površine, ima ukupno četiri trake – dvije za ulaz i dvije za izlaz iz BiH, a urađen je na način da postoji dio za putnički promet i dio za teretna motorna vozila. Na terminalu, koji se nalazi uz sami granični prelaz, biće smještene i sve inspekcijske službe, čija prisutnost je potrebna zbog kategorizacije graničnog prelaza i dozvoljenu vrstu roba koje mogu prelaziti preko ovog graničnog prelaza”, kazao je Džakula.

Na prelazu se nalaze objekti za carinsku službu i graničnu policiju, inspekcijske organe, kontrolne kabine, objekt javnih toaleta, te nadstrešnice. Granični prelaz Ivanica opremljen je najsavremenijom opremom poput video nadzora, vatrodojavnim sistemom, čitačima tablica i zaustavnim rampama.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović istakao je da će izgradnja modernog graničnog prelaza na teritoriji BiH biti obaveza i Hrvatskoj da u što skorije vrijeme uredi svoj prelaz, što bi doprinijelo još većem razvoju turizma i sa jedne i druge strane.

Dragan Čović (Foto: Moja Hercegovina)

“Ovo je najjužniji prelaz prema Evropskoj uniji i nadam se da ćemo sve prelaze ovog nivoa na ovakav način završiti u predviđenom roku. Dubrovnik je najznačajniji turistički centar u Evropi, a bojim se da mi još nedovoljno koristimo tu blizinu Dubrovnika. Ovdje se susreću tri opštine i naša dva bh. entiteta i mislim da se izgradnjom ovog prelaza možemo do kraja otvoriti svima onima koji bi željeli da svoje vrijeme provode u ovim mjestima“, rekao je Čović.

Na pitanje da li će ovaj prelaz doprinijeti poboljšanju odnosa Trebinja i Dubrovnika Čović je kazao da će “to morati da se desi u svakom smislu”.

“Trebinje i Ravno na ovom prelazu mogu graditi svoju strategiju razvoja”, dodao je on.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić i načelnik opštine Ravno Andrija Šimunović izrazili su zadovoljstvo otvaranjem ovog graničnog prelaza, ističući da će on zaživjeti u punom kapacitetu tek onda kada i Hrvatska uradi svoj prelaz.

Ukazali na dosadašnji problem višečasovnog čekanja na ovim graničnim prelazima, na putu Trebinje-Dubrovnik, što je, osim turistima, posebno predstavljalo teškoću ljudima koji su zbog posla bili prinuđeni da nekoliko puta prelaze granicu.

Podsjećamo, na današnjoj svečnosti “izbile” su i ratne tenzije kada je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković istakao da njegov grad nikada neće uspostaviti saradnju sa Trebinjem dok ne dobije izvinjenje za “ono što se desilo tokom ratnih dešavanja”.

Nikolija Bjelica

17 Shares
17 Shares
Copy link