Početna  /  Krivične prijave potvrdile pisanje MH: Vasić i Ikonić „napuhali“ cijenu zgrade za 1,2 miliona maraka!
Istrage Izdvajamo

Krivične prijave potvrdile pisanje MH: Vasić i Ikonić „napuhali“ cijenu zgrade za 1,2 miliona maraka!

Kostadin Vasić (Foto: Gerila)

Krivične prijave koje su podnesene protiv direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Kostadina Vasića i vlasnika preduzeća „Dalprom“ Dalibora Ikonića potvrdile su pisanje Moje Hercegovine o počinjenim neregularnostima prilikom kupovine poslovnih prostora u Zvorniku te izvjesnom „ugrađivanju“.

Kako je Moja Hercegovina ranije ekskluzivno objavila, mnoge sumnjive stvari su isplivale u javnost nakon što je Vasić donio odluku da kupi poslovnih prostor u Zvorniku za više od 2,2 miliona maraka. Naš portal je otkrio da je cijena prenapuhana i da je kvadrat u Zvorniku mnogo jefitniji, a posebno je sumnjivo bilo to što je prostor kupljen od Ikonića, koji je kum Siniše Ilića, zamjenika ministra civilnih poslova BiH i Vasićevog partijskog kolege.

MH OTKRIVA Vasiću prostor za Institut po „napuhanoj“ cijeni prodao kum partijskog kolege!

Prijavu protiv Vasića i Ikonića podnijeli su predstavnici pokreta Za pravu i red, a u kojoj su naveli da postoji sumnja da su njih dvojica počinili više krivičnih djela radi sticanja protivpravne imovinske koristi u vrijednosti od 1,2 miliona maraka. Prijavu su podnijeli MUP Srpske, SIPA i Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini.

Osim pomenutoga, naši sagovornici su ukazali i na sumnjiv tajming kada je Ikonić kupio i prodao poslovni prostor. Vasić je početkom marta ove godine postavljen na čelo Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, a samo dva mjeseca kasnije preduzeće „Dalprom“ kupuje sporni poslovni prostor za cijenu od 1.088.000 maraka.

Tri mjeseca kasnije, ovaj prostor ponovo mijenja vlansika. Preduzeće „Dalprom“ isti poslovni prostor prodaje Institu za javno zdravstvo, ali po duplo većoj cijeni. Kako se može vidjeti u ugovoru između „Dalproma“ i Instituta, ovaj prostor je za samo tri mjeseca poskupio na 2.212.500 maraka, odnosno 2.950 KM po kvadratu.

Stanari se bune

Izvor  Moje Hercegovine ranije je rekao da je bilo mnogo nejasnih i čudnih stvari prilikom kupovine spornog poslovonog prostora,  krenuvši od cijene, pa do same lokacije prostora.

“To je poslovni prostor u kojem je ranije bila teretana i nikako ne ispunjava uslove da bi se tu postavila laboratorija. Pored toga, stanari te zgrade su ogorčeni i kažu da planiraju i javno da se pobune, ako u njihovoj zgradi bude instalisana laboratorija. Ističu da taj prostor ne ispunjava ni minimum uslova da bi se nešto tako otvorilo u njemu”, ističe sagovornik našeg portala.

Prema njegovim riječima, stanari se boje da li bi im moglo biti ugroženo zdravlje ako tu bude laboratorija.

“To je stara zgrada i sumnjam da se može zaštiti da laboratorija ne šteti zdravlju stanara. Pored toga, kada smo čuli za koju je cijenu kupljen taj prostor ostali smo u čudu. To nije ni približna cijena ni novih poslovnih prostora, a kamoli starih. Druga stvar, to je sada poprilično neuslovno i treba dosta novca uložiti u te prostorije”, poručje naš sagovornik.

Dodaje da bi se u cijeli slučaj trebalo uključiti i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, ali i Republičko tužilaštvo.

“Samo ta informacija da je direktor državne institucije od poznanika kupio poslovni prostor za toliki iznos, dovoljno je da se uključi policija i provjeri da li u ovom slučaju ima korupcije, da li su tenderi bili naštimani za tu firmu i mnoge druge stvari koje se rade u ovakvim slučajevima”, kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, sada kada je utvrđena razlika u cijeni od 1,2 miliona očigledno je da su ovde počinjena veoma ozbiljna krivična djela.

Vasić tri puta osuđivan za nasilništvo

Inače, Kostadin Vasić danima već puni rubrike crne hronike, jer je nedavno pravosnažno osuđen na deset mjeseci zatvora zbog nanošenja teških povreda rođaku. Prema presudi premlaćivanje se dogodilo 30. decembra 2017. godine u kafani osuđenog Vasića. Pretučenom rođaku konstatovane su teške tjelesne povrede zbog kojih je u bolnici proveo mjesec dana.

Zbog pravosnažne presude Centralna izborna komisija BiH je najavila da će Vasiću oduzeti mandat poslanika u Narodnoj skupštini RS. On je zatvorsku kaznu pokušao zamijeniti novčanom, što je sud prvobitno odbio. Nakon što je uložio zalbu na ovu odluku ona je prihvaćena te je direktoru Instituta omogućeno da plaćanjem 15.000 maraka izbjegne odlazak iza rešetaka.

Ono što je posebno interesantno jeste da je Vasiću to bila čak treća presuda za nasilništvo. On je u decembru 2001. godine na Okružnom sudu u Bijeljini pravosnažno osuđen na tri mjeseca zatvora za krivično djelo nanošenja teške tjelesne povrede. Tri godine kasnije, u junu 2004. godine, Okružni sud u Bijeljini ponovo ga je osudio na dva mjeseca zatvora za isto krivično djelo. Oba puta je izbjegao zatvor tako što je kaznu platio, prvi put 4.500, a drugi, 3.000 KM.

I Ilić u sukobu sa zakonom

I njegov stranački kolega Siniša Ilić takođe se do sada više puta našao u sukobu sa zakonom.

Protiv njega je sredinom maja policija podnijela izvještaj Tužilaštvu zbog sumnje da je sa još jednom osobom napravio zgradu i sve stanove izdavao, a da to nije prijavio. Po zakonu svako ko iznajmljuje stan na dan, ili hoteli, mora prijaviti sve goste. Međutim, oni to nisu radili i nisu plaćali ni poreze ni ostale dažbine.

„Sumnja se da su u tim stanovima boravile i krimogene osobe, ali to policiji predstavlja dodatni problem, pošto nisu bili prijavljeni pa se ne može utvrditi ko je sve iznajmljivao stanove i koliko dugo je bio tu“, rekao je ranije izvor blizak istrazi.

Zamjenik ministra Ilić se na stupcima crne hronike našao i krajem 2020. godine kada je utvrđeno da je nelegalno organizovao igre na sreću. Republička uprava za igre na sreću saopštila je 14. decembra 2020. da su inspektori ove uprave otkrili ilegalno priređivanje igara na sreću na terminalu za elektronske igre, automatima za igre na sreću, kao i neovlašteno priređivanje kladioničarskih igara na sreću u automat klubu u Zvorniku, od strane privrednog društva Šamac, kojem je zbog učinjenog prekršaja izdat prekršajni nalog.

U registru privrednih subjekata, kao vlasnik iz Šamca naveden je Siniša Ilić, aktuelni zamjenik ministra civilnih poslova, dok su kafe barovi u Zvorniku, Bijeljini, Osmacima i Brčko distriktu registrovani kao vlasništvo privrednog društva iz Šamca na čijem je čelu.

Tada je bio podnesen i zahtjev za njegovu smjenu, ali do nje nije došlo. Smjena je od njega tražena i u prvoj polovini iste godine, i to zbog nepoštovanja epidemioloških mjera jer je organizovao masovno privatno druženje dok su na snazi bile rigorozne zabrane i policijski čas.

Zamijenio glavnog aktera afere „korona ugovori“

Ujedinjena Srpska je imenovanjem višestruko presuđivanog Vasića na poziciju direktora Instituta za javno zdravstvo dokazala da nije spremna popraviti ozbiljno urušenu reputaciju zbog prošlogodišnje afere „korona ugovori“, u kojoj je glavni akter bio takođe njihov kadar a Vasićev prethodnik, Branislav Zeljković.

Kako su nedavno objavili mediji, istraga protiv njega je u završnoj fazi te se svaki dan očekuje podizanje optužnice. Zeljković se sumnjiči da je kao direktor Instituta svojim nezakonitim djelovanjem oštetio javni budžet za 790.000 maraka. Istragom u aferi “Korona ugovori” pored Branislava Zeljkovića obuhvaćeni su još i direktor firme “Procontrol” Slavko Bojić, direktor “Promedinga” Dragan Dubravac, direktor agencije “Travel 4 fun” Saša Marković, vlasnik firme ”A.R.M.S. sistemi” Vladimir Vuletić, direktor “Sinex laboratorije” iz Banjaluke Sani Crljić, a ranije je privođen i vozač u Civilnoj zaštiti RS Milan Jašarević.

Branislav Zeljković

Grupa je pod istragom zbog sumnje da su, koristeći vanrednu situaciju izazvanu pandemijom virusa korona, zajedno i po prethodnom dogovoru, prilikom provođenja postupaka javnih nabavki medicinske opreme oštetili budžet Republike Srpske za više od 790.000 maraka.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap