Kosovo primljeno u UEFA

Na 40. Kongresu, koji se održava u Budimpešti, Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) izglasala je da Kosovo bude primljeno kao 55. članica.

Foto: Tanjug / Tibor Illyes/MTI via AP
Foto: Tanjug / Tibor Illyes/MTI via AP

Sa 28 glasova za, 24 protiv i dva nevažeća, kongres je zaključio da je prihvaćena aplikacija Kosova da bude primljeno u UEFA, i da ta odluka odmah stupa na snagu.

Ranije na ovom kongresu nije izglasana izmena Statuta u vezi s prijemom Kosova u članstvo te organizacije. Predlog je bio da se promeni član pet, tačka jedan Statuta, tako da bi bilo omogućeno priznanje zemalja koje nisu članice Ujedinjenih nacija, a koje su priznate od, kako je saopšteno, međunarodne zajednice na evropskom kontinentu.

Od 54 članice UEFA za izmenu Statuta glasale su 33 članica, što je za tri manje od potrebne dvotrećinske većine ili 36 glasova.

Kosovski sportski savezi su do sada već učlanjeni u većinu međunarodni organizacija, kao i u Međunarodni olimpijski savez.

U vreme održavanja Kongresa UEFA-e u Budimpešti borave i premijer Kosova Isa Mustafa i ministar kulture, omladine i sporta Kujtim Šalja.

Prijem u UEFA-u je preduslov za prijem u Međunarodnu fudbalsku federaciju (FIFA). Kongres FIFA-e održaće se 13. maja u Meksiko Sitiju.

Prijem u članstvo FIFA-e značilo bi mogućnost da se Kosovo takmiči u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji. Reprezentacija Kosova bi se u tom slučaju takmičila u grupi sa Turskom, Hrvatskom, Islandom, Finskom i Ukrajinom.

Tagovi:
Autor