Početna  /  Kormak u Trebinju: Politiku odvojiti od ekonomije kako bi BiH napredovala
Hercegovina Trebinje

Kormak u Trebinju: Politiku odvojiti od ekonomije kako bi BiH napredovala

TREBINjE – Ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak pozvala je političke lidere u BiH da se prestanu baviti nacionalnim pitanjima i da se okrenu rješavanju konkretnih problema bitnih za građane ove zemlje. Ona je danas u Trebinju kazala da bi voljela da vidi da je politika odvojena od ekonomije, jer u Trebinju, kao i cijeloj BiH, postoje veliki potencijali za razvoj privatnog sektora, poljoprivrede i turizma. 

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Kormak je u Američkom kutku u Trebinju danas razgovarala sa Srbima i Bošnjacima povratnicima, te sa srednjoškolcima i profesorima, a tokom dana sastaće sa lokalnim političarima, iako nije precizirala sa kojim.

„Voljela bih da građani BiH nisu toliko vezani za politička pitanja, već da se fokusiraju na onaj potencijal koji postoji u BiH. Nadam se da će građani mirnim putem zahtijevati takve prilike i šanse za razvoj poljoprivrede i turizma”, rekla je Kormak.

Ona je potvrdila da se juče sastala sa bivšim gradonačelnikom Trebinja Slavkom Vučurevićem, ali da neće razgovarati sa aktuelnim gradonačelnikom Lukom Petrovićem

„Mi smo gradonačelnika Petrovića informisali o našooj posjeti, ali on nije uspio da nas uvrsti u svoj plan, pa ćete morati njega pitati zašto je to tako. Moj cilj nije da se samo sastajem sa političkim figurama, već sa svim građanima. Sastajem se sa ljudima iz različitih političkih opcija, a posebno je interesantno razgovarati sa ljudima koji su nekada bili na nekim funkcijama, a danas to nisu. Oni su mnogo otvoreniji sagovornici“, pojasnila je Kormak.

Iz Gradske uprave u Trebinju nisu se željeli oglašavati po pitanju posjete američke ambasadorke, samo su nezvanično poručili da su „dobili obavještenje da je ambasadorka u Trebinju, ali zbog američkih sankcija predsjedniku RS Miloradu Dodiku neće se sastajati sa njom“.

Tokom jučerašnje posjete Bileći, Kormak se sastala sa povratnicima i predstavnicima Granične policije (GP), sa kojom Američka ambasada u BiH, kako je kazala, ima dugogodišnju saradnju.

„Svi zajedno radimo na bezbjednosti ovdje. Razgovarala sam sa predstavnicima GP i oni su mi govorili sa kojima se problemima susreću i ukazali su i na dobru saradnju sa graničnom policijom drugih zemalja, što me posebno raduje. Naš program već dugi niz godina obezbjeđuje donacije u vidu opreme i tehnologije koja je neophodna za rad GP“, naglasila je Kormak.

Kormak sa „Mojom Hercegovinom“

U sklopu svoje posjete Trebinju, Kormak se juče sastala i sa predstavnicima internet magazina “Moja Hercegovina”. Tema razgovora bila je aktuelna politička situacija u Trebinju i u Bosni i Hercegovini, sa akcentom na to kako je građani vide i kako se ona odražava na njihovu svakondevnicu.

Na sastanku je bilo govora i o položaju medija u Bosni i Hercegovini, o njihovoj (ne)zavisnosti, načinima na koje rade i opstaju.

Takođe, bilo je riječi i o budućnosti Bosne i Hecegovine, o tome na koje načine i koliko dugo ona treba da se mijenja da bi napredovala.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link