Početna  /  Kolinda Grabar-Kitarović među 40 najmoćnijih žena svijeta
Hrvatska

Kolinda Grabar-Kitarović među 40 najmoćnijih žena svijeta

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas se našla na 39. mjestu Forbsove liste najmoćnijih žena svijeta, na kojoj je prvo mjesto zauzela njemačka kancelarka Angela Merkel.

Kolinda Grabar Kitarović

Ispred nje očekivano se nalaze britanska premijerka Tereza Mej, humanitarka Melinda Gejts, šefica MMF-a Kristina Lagarde, visoke predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini i kćerka američkog predsjednika Ivanka Tramp.

Ipak, koliko je visoko i značajno mjesto na kojem se našla Grabar-Kitarović govori i lista moćnih i uticajnih žena koje su se našle iza nje, od kojih mnoge žare i pale globalnim industrijama.

Forbs je Kolindu naveo kao “najmlađu osobu na mjestu predsjednika Hrvatske”, te naglasio i kako se radi o prvoj ženi na tom položaju.

Forbs listu 100 najmoćnijih žena radi od 2004. godine, a temelji se na vidljivosti i ekonomskom utjicaju.

Njemačka kancelarka nalazi se na vrhu liste od 2006. godine do danas, s izuzetkom 2010. godine kada ju je nakratko zamijenila Mišel Obama. Hrvatska predsjednica prva je Hrvatica koja se našla na ovoj listi, te prvi državljanin Hrvatske koji se našao na bilo kojoj od Forbsovih godišnjih lista.

Cijelu Forbsovu listu stotinu najmoćnijih žena možete pogledati OVDJE.

20 Shares
20 Shares
Copy link