Početna  /  Колико нам вриједи Требињска шума?
Hercegovina Trebinje

Колико нам вриједи Требињска шума?

Мала моја са Зубаца, ‘фејсбучиш’ ли крај оваца? ― новија је херцеговачка ганга. А кад је та друштвена мрежа ушла и у гангу, није никакво чудо што се текстови ‘Моје Херцеговине’ објављују по Фејсбук групама. А познато је, опет, да се уз све објављено ‘фејсбучи’… Па Гордана Радовановић, која је за наш портал причала о неискоришћеним ресурсима Попова поља, напише: „Имам урађен приједлог пројекта ‘Одрживо коришћење и управљање Требињском шумом’, ако је неко заинтересован да гура ово питање…“ Наравно, „Моју Херцеговину“ занима наставак „поповске“ приче…

„Људима који дођу са стране је невјероватно да у Европи, тако близу града, постоји шума у којој слободно живе: лисице, вукови, дивље свиње, а ловци кажу и рис! Са флором је исто тако. Из Шпаније је долазио MPDL биолог Педро Дијаз, који је био одушевљен биљним свијетом те шуме. Он је за једну њихову публикацију написао и чланак „Сачувати биодивирзитет Требињске шуме“. А изгледа да ми Требињци нисмо ни свјесни да живимо поред тако велике вриједности“, каже за „Моју Херцеговину“ Гордана Радовановић, некадашњи координатор шпанских MPDL пројеката у Попову пољу.

Откуд интерес за Требињску шуму?

Све је почело, прича, тако што су њена шефица, еколог Белен Гарсиjа Перез и она, прошле деценије „возариле“ тим поповопољским путевима ― кроз ненасељена села са разрушеним кућама, поред старих воденица које пропадају… „А опет, све нам је то изгледало лијепо! И тад ми је Перезова предлажила да истражимо шта је та Требињска шума, коме припада и шта ту има ― па да направимо неки пројекат да се ту помогне!“ И тако су, каже, 2008. контактирале Центар за крш (ком припада један дио, остало је приватно власништво), Завод за заштиту природе, Ловачко друштво…

Белен Гарсиjа Перез
[mhc_antrfile naslov=”Шта кажу званични документи”]

Сазнали смо да је поменути Просторни план из 2008. још увијек важећи, односно, да је Требињска шума остала као приједлог пејсажне заштите. Али и да се Просторни план доноси због због Урбанистичког завода, као планера. Што, опет, значи да не обавезује никога. Нешто као списак лијепих жеља.

Међутим, у БиХ се управо ради на примјени европске еколошке мреже НАТУРА2000. Посљедња вијест је да је прошле седмице у Требињу тим стручњака предложио 8.148 ha за заштиту, а то се односи на: само поље, незнатан обод поља (код Вјетренице), те већи дио Требињске шуме.
[/mhc_antrfile]

Одушевило их је, каже, кад су у приједлогу Просторног плана РС из 2008. нашле приједлог да подручје Требињске шуме буде заштићено подручје (тзв пејсажна заштита), због богате флоре и фауне и очуване традиционалне архитектуре кућа ― управо оно што су и саме препознале као вриједност. „Брзом брзином“, каже, направе оне приједлог пројекта, добију писма подршке Центра за крш и Завода за заштиту природе и пошаљу га на један донаторски конкурс у Шпанију. „Нажалост, моја шефица није схватила да је у то вријеме било неопходно да пројекат води њихов човјек и предложила је да тај пројекат воде домаћи људи“. Прича како су, кад су сазнале зашто нису добиле средства, одлучиле да поново конкуришу, али ― већ се промијенила економска ситуација у Шпанији. Настала је криза, MPDL више није уводио нове пројекте, а за двије године се и повукао.

Шта даље?

„Иако је Општинa, сада Град Требиње, учесник пројекта у смислу корисника, нисам им га никад нудила за финансирање јер је преко 100.000 КМ ― прескупо за локални ниво“. Радовановићка појашњава да је предвиђено детаљно снимање из ваздуха, као и куповина софтвера у који би се унијело гдје шта расте, кретања животиња и сви остали подаци… „Али кад сам прочитала да ће Орјен постати национални парк, дмах сам помислила: А шта је са Требињском шумом? Просто сам имала потребу да покренем то питање. Покушаћу и да нађем начин да се покрене тај пројекат. Наравно, уколико Град Требиње види у томе свој интерес“, једноставно каже на крају Гордана Радовановић.

Дакле, тек ће се утврдити интерес Града по том питању. Зато новинарски текст о Требињској шуми мора завршити истим питањем којим је и отворен: Колико нам вриједи Требињска шума?

Vesna Kešelj

Saradnik internet magazina “Moja Hercegovina” od februara 2014. Istovremeno radi i kao PR novinar najvećeg srpskog sajta za oglašavanje "KupujemProdajem".

0 Shares
0 Shares
Copy link