Početna  /  Kinezi ponovo zainteresovani za gradnju zubačkog aerodroma
Hercegovina Trebinje

Kinezi ponovo zainteresovani za gradnju zubačkog aerodroma

Kompanija “Aviejšn indastri korporejšn of Čajna” (AVIC) izrazila je interesovanje za partnerstvo sa vladom Republike Srpske u gradnji aerodroma u Trebinju.

Foto: Depositphotos/AchimHB

AVIC će analizirati lokaciju u selu Rapti Zupci kraj Trebinja, gdje bi planirani komercijalni aerodrom trebalo da bude izgrađen.

Ta kompanija je prvi put izrazila interesovanje 2010. godine, a prošlog mjeseca njeni predstavnici sastali su se sa vladom RS na razgovorima o potencijalnoj investiciji, piše portal Exyuaviation.

“Svaka vlada bila bi počastvovana da ima takvu kompaniju (AVIC) za partnera i zadovoljstvo nam je što je izrazila svoju spremnost da nastavi saradnju sa nama.” – saopšteno je iz vlade.

Prošle godine, lokalne vlasti u Trebinju objavile su svoju namjeru da nastave sa sprovođenjem planova za gradnju aerodroma.

Vlada je od 2009. do 2011. izdvojila 820.000 evra za projektnu dokumentaciju 2,6 kilometara duge piste i terminala dovoljnog da opsluži 260.000 putnika godišnje, da bi dvije godine kasnije odustala od te ideje, nakon što je imenovala generalnog direktora i zaključila konsultantski ugovor sa jednom austrijskom firmom radi određivanja potencijalnih ruta. Vlada je tada objavila da je studija austrijske firme nekompletna. Docniji tender za nacrt nove razvojne strategije bio je poništen.

AVIC je državni konglomerat u oblasti avio-saobraćaja i odbrane. Na “Forčunovoj” listi kompanija Global 500 nalazi se na 159. mestu i ima pola miliona zaposlenih širom svijeta.

Zahvaljujući svojim prirodnim ljepotama, vjeruje se da bi Trebinje moglo da privuče znatan broj turista. Međutim, taj grad nalazi se na samo 30 kilometara od Ćilipa, aerodroma kod Dubrovnika prema sjeveroistoku i 90 kilometara sjeverozapadno od Tivta, gdje takođe postoji aerodrom za međunarodne letove, što održivost budućeg aerodroma u toj oblasti dovodi u pitanje.

0 Shares
0 Shares
Copy link