Početna  /  Kineski naučnici napravili panel koji kišu pretvara u struju
Svijet

Kineski naučnici napravili panel koji kišu pretvara u struju

Kineski naučnici sa univerziteta Ocean i Yunnan razvili su novu tehnologiju koja bi u bliskoj budućnosti kišne kapi, uz pomoć panela, mogla pretvarati u struju.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ovaj projekat je detaljno opisan u novoj studiji i mada je sve još u eksperimentalnoj fazi, kineski naučnici vjeruju da će uspjeti u svom izumu, prenosi N1.

Mnogi u svijetu se okreću nekim alternativnim izvorima energije kao što su na primjer solarni paneli, ali oni nisu jeftini a isto tako njihova isplativost zavisi od broja sunčanih dana.

Zato naučnici iz Kine žele napraviti panele za svake vremenske prilike.

Ovakvi paneli bi trebali da proizvode električnu energiju iz solarne, ali i iz kišnih kapi. Na ovaj način se riješava najveći problem solarnih panela jer sunčeva svetlost nije jedino što je potrebno za proizvodnju električne energije.

panelzastruju

Paneli za svaku vremensku priliku su prekriveni slojem grafena na kojem se zadržavaju kišne kapi stvarajući jednu vrstu prirodnog kondenzatora, a energija elektrona na grafenu i jona iz vode je toliko snažna da proizvodi električnu energiju.

Kineski naučnici su uspjeli da stvore struju jačine jedne male baterije i sada razvijaju metode kojima bi mogli povećati efikasnost ovakvih “kišnih panela” jer je njen udio jako nizak (oko 7%) u odnosnu na solarne panele

Kina je jedan od najvećih svjetskih proizvođača solarnih panela i očekuje se da će u budućnosti razvijati tehnologiju za njihovo unapređivanje.

U pokušaju da smanje količine emisija staklene bašte, ova zemlja želi utrostručiti proizvodnju električne energije putem solarnih panela do 2020. godine.

0 Shares
0 Shares
Copy link