Početna  /  Kim Džong Un objavio da Sjeverna Koreja obustavlja nuklearne i raketne probe
Svijet

Kim Džong Un objavio da Sjeverna Koreja obustavlja nuklearne i raketne probe

Sjeverna Koreja saopštila je da je obustavila testove balističkih raketa dugog dometa i planira da zatvori poligone za testiranje nuklearnih bombi. Povodom ovih najava oglasili su se brojni zvaničnici, među kojima i zvaničnici SAD-a i Rusije.

KIm Džong Un (FOTO: Rojters)

Sjevernokorejska agencija KCNA saopštava da obustava testova počinje danas.

Kako se navodi, Sjeverna Koreja je odlučila da napravi ovakav potez u cilju održavanja “nacionalnog fokusa” i poboljšanja ekonomije.

Obustavi nuklearnih i raketnih testova objavljena je samo nekoliko dana prije nego što bi sjevernokorejski lider Kim Džong Un trebalo da se sastane sa predsjednikom Južne Koreje Mun Džae Inom u pograničnom selu, kako bi pokušali da okončaju sukob između dvije Koreje.

Šef međunarodnog Komiteta Saveta Ruske Federacije, Konstantin Kosačov, rekao je da Sjedinjene Američke Države treba da preduzmu uzvratne mjere nakon što je Sjeverna Koreja obustavila nuklearna testiranja.

“Prekid agresivne i rušilačke retorike. Priznanje suvjerenih prava Sjeverne Koreje na sopstveni razvoj. Prestanak sa prijetnjama smjene vlasti u toj zemlji kroz spoljno miješanje. Prekid vojnih aktivnosti kod granica Severne Koreje. Pokretanje političkog dijaloga”, naveo je ruski senator.

Predsjednik SAD Donald Tramp reagovao je odmah na Tviteru na vijest da je Sjeverna Koreja saopštila da obustavlja testove balističkih raketa dugog dometa i planira da zatvori poligone za testiranje nuklearnih bombi.

“Sjeverna Koreja je pristala da obustavi sve nuklearne probe i zatvori veliki poligon za testiranja. Ovo su veoma dobre vijesti za Sjevernu Koreju i svijet – veliki napredak! Sa radošću očekujem Samit”, naveo je Tramp na ovoj društvenoj mreži.

Brojni zvaničnici su takođe blagonaklono dočekali vijesti iz Sjeverne Koreje, a među njima i Japan, Kina i Južna Koreja.

 

 

0 Shares
0 Shares
Copy link