Početna  /  Kim Džong Un izrazio spremnost na denuklearizaciju, Tramp očekuje napredak u pregovorima
Svijet

Kim Džong Un izrazio spremnost na denuklearizaciju, Tramp očekuje napredak u pregovorima

Da li je na pomolu pomirenje lidera Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država?

Foto: Daily Express

Sjeverna Koreja spremna da zaustavi testiranje nuklearnog oružja, ukoliko se povuku prijetnje prema toj zemlji, prenose svjetski mediji. Takođe, Sjeverna Koreja je voljna i da odustane od gomilanja te vrste oružja ukoliko joj se pruže međunarodne garancije.

Ovo obećanje je dato južnokorejskim zvaničnicima, koji su dva dana razgovarali sa svojim sjevernim kolegama u Pjongjangu. U tim razgovorima učestvovao je i sjevernokorejski lider Kim Džong Un. Navodi i da su se odnosi dvije Koreje poboljšali nakon Zimskih olimpijskih igara koje su održane u južnokorejskom gradu Pjongjangu, a kojim je prisustvovala i delegacija Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja je izrazila spremnost i da razgovara sa Sjedinjenim Američkim Državama o denuklearizaciji i normalizaciji odnosa.

Tim povodom, na svom tviter nalogu oglasio se i američki predsjednik Donald Tramp.

“Napravljen je mogući napredak u pregovorima sa Sjevernom Korejom. Prvi put u posljednjih nekoliko godina napravljen je ozbiljan napredak. Svijet posmatra i čeka. Možda je lažna nada, ali SAD su spremne da idu u oba smjera” – napisao je Tramp.

Agencije širom svijeta su naznaku smirivanja tenzija između ove dvije zemlje već nazvale istorijskim momentom, a dani koji slijede će svakako pokazati dokle će se stići u pregovorima.

 

0 Shares
0 Shares
Copy link