Početna  /  Kampanja mostarskih studenata povodom obilježavanja Međunarodnog dana studenata: Neću na biro!
Hercegovina Izdvajamo

Kampanja mostarskih studenata povodom obilježavanja Međunarodnog dana studenata: Neću na biro!

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana studenata, 17. novembra, studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, dižu svoj glas i šalju snažne poruke javnosti, kroz kampanju naziva “Neću na biro!”.

Budući da ne mogu priuštiti luksuz čekanja reformi obrazovnog sistema i stvaranja za njih stimulativnijih uslova u zemlji, studenti preuzimaju stvar u svoje ruke. U konstantnom radu na sebi i diferenciranju vide jedan od ključeva rješenja. Kako kažu, vole ovu zemlju, spremni su je graditi, i ostaju ovdje, a diferenciranim proaktivnim pristupom nastoje privući pažnju poslodavaca, te svoje znanje i potencijale usmjeriti u razvoj svoje domovine, Bosne i Hercegovine, a ne bilo koje druge zemlje.

Studenti su, kroz promotivni video, prepoznali aktivnosti na kojima je potrebno raditi, kako bi se istaknuli na tržištu rada. Razvojem sljedećih vještina studenti preokreću situaciju u svoju korist i uspješno privlače poslodavce da oni njih potraže i pronađu, a ne obratno:

  • Formalno obrazovanje (inovirani nastavni planovi usklađeni sa zahtjevima i potrebama tržišta rada),
  • Neformalno obrazovanje (edukacije, treninzi, seminari),
  • Volonterski rad,
  • Učenje stranih jezika,
  • Putovanja i međunarodni projekti mobilnosti,
  • Studentske prakse.

“Pozivamo sve studente u Bosni i Hercegovini da koriste svaku priliku za učenje i nadogradnju, kako bi se izborili na tržištu rada za početnu šansu. Budimo proaktivni! Punimo CV i u toku studija! Pokažimo inicijativu – i ne razmišljajmo o napuštanju zemlje! Dokažimo da na nama svijet ostaje! Možemo puno toga uraditi! Poslodavac nas čeka i NEĆEMO NA BIRO!” – poručuju mostarski studenti.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap