Početna  /  Iznesene završne riječi na suđenju Nemanji Iliću: Presuda u petak
Hercegovina

Iznesene završne riječi na suđenju Nemanji Iliću: Presuda u petak

 TREBINJE, BILEĆA – Suđenje Bilećaninu Nemanji Iliću (34), koji je optužen da je 14. jula 2015. hicem iz pištolja ubio svog sugrađanina Marka Bajovića (1986.), a njegovog brata Miloša (33) teško ranio, nastavljeno je danas u trebinjskom Okružnom sudu iznošenjem završnih riječi optužbe i odbrane.

Glavni tužilac Žarko Milić u svojoj završnoj riječi rekao je da je optužba dokazala da je optuženi Nemanja Ilić počinio krivično djelo teško ubistvo i ubistvo u pokušaju, sa direktnim umišljajem. On je u svom izlaganju izdvojio dijelove iskaza svjedoka u ovom postupku, pa je, između ostalog, naglasio da ubijeni Marko Bajović i  njegov brat, oštećeni Miloš Bajović, nisu bili u sukobu sa optuženim Ilićem, te da je njihova majka Ruža tražila da Ilić bude najstrože kažnjen. Milić je zatražio da optuženi Ilić nadoknadi troškove u iznosu od 2.600 maraka, koje su oštećeni imali u ovom postupku.

Advokat Branko Karadeglić, koji je u ovom postupku, takođe, zastupao porodicu Bajović, rekao je da je nakon glavnog pretresa ostao nejasan motiv zbog koga je Ilić počinio navedeno krivično djelo.

“Ilićev postupak protivan je našoj savjesti, bez obzira na to na kojoj se strani nalazimo. Poslije iskaza optuženog nismo saznali ništa, nismo dobili odgovor: zašto?”, rekao je Karadeglić i zaključio da “niko od nas ne može opravdati ponašanje optuženog”.

Sa druge strane, Ilićeva odbrana istakla je da su u izjavama svjedoka postojale brojne nelogičnosti i kontradiktornosti, te  da su njihovi iskazi bili međusobno suprotstavljeni. Odbrana je konstatovala da nakon svega nema odgovora koji su razlozi zbog kojih je došlo do spornog događaja tog 14. jula 2015. godine, te da o samom događaju stvarna saznanja imaju jedino Miloš i Branislav Bajović, Bojan Vujović i Nemanja Ilić. Takođe, odbrana je ustvrdila da kod Ilića nije bilo umišljaja već da su njegovi postupci bili reakcija na zadatu situaciju.

Na pitanje Suda da se izjasni, optuženi Ilić samo je kratko rekao da se slaže sa završnom riječi svojih advokata.

Nažalost, do više puta najavljivanog svjedočenja optuženog Ilića, ipak, nije došlo, što je takođe, doprinijelo tome da su okolnosti pod kojima se sporni događaj desio do kraja glavnog pretresa ostale nerazjašnjene.

Izricanje presude Nemanji Iliću zakazano je za petak, 15. decembar u 13 časova.

Milena Koprivica

10 Shares
10 Shares
Copy link