Početna  /  Izložba “Hercegovke” predstavljena u Nevesinju
Hercegovina nevesinje

Izložba “Hercegovke” predstavljena u Nevesinju

NEVESINJE – Izložba fotografija “Hercegovke” predstavljena je danas u Gradskoj galeriji u Nevesinju, a cilj izložbe je borba protiv stereotipa, mržnje i predrasuda, te prikazivanje različitosti kao bogatstva jedne regije.

FOTO: Moja Hercegovina
FOTO: Moja Hercegovina

Izložba je organizovana u sklopu inicijative “Supergrađani/Supergrađanke”, koju sprovodi misija OEBS-a u Bosni i Hercegovini, a za cilj ima borbu protiv stereotipa, predrasuda i mržnje na ovim prostorima. Ovom prilikom izloženo je 56 fotografija autora iz Trebinja, Bileće, Nevesinja i Ljubinja.

Nevesinjski fotograf i jedan od učesnika izložbe Siniša Stanišić je otvorio izložbu istakavši da je ona plod rada 11 autora iz Hercegovine.

Siniša Stanišić (FOTO: Moja Hercegovina)

,,Foto-kino klub Trebinje je nosilac projekta, a inicijator je Koalicija za borbu protiv stereotipa, predrasuda i mržnje. Ovi autori su sa svojih 56 radova pokušali da daju neki svoj izraz na temu Hercegovki, žena za koje mi kažemo da na njima počivaju tri stuba kuće. Autori su imali potpunu slobodu da pristupe ovoj temi i izložba na različite načine predstavila žene našeg područja”, rekao je Stanišić i dodao da očekuje da će izložba da bude predstavljena i u drugim sredinama u BiH.

Igor Dutina jedan od autora, čije su fotografije izložene u nevesinjskoj Galeriji je rekao da je najvažnije da se pokaže raznolikost i spremnost za borbu protiv stereotipa.

FOTO: Moja Hercegovina

,,Na ovim fotografijama se vide i neki stereotipi, kao i prepoznatljivi motivi kada je u pitanju hercegovačka žena. Ja sam izložbi doprinio time što sam sa jednom djevojkom rekreirao deset različitih Hercegovki. Uz pomoć glumice Marije Djajić, koja je meni ne samo pozirala, nego i glumila i dočarala deset različitih žena, iz deset različitih okruženja, a pokazala je da iza svega može da stoji jedna jedina žena”, rekao je Dutina.

Izložbu su uveličali muzičar Goran Duka i glumica Dragana Matrak-Bukvić koja je uz stihove Šantićeve “Emine” izvela plesni performans, simbolično, na dan rođenja velikog hercegovačkog pjesnika.

Inicijator izložbe bila je hercegovačka Koalicija “Stop predrasudama”, a fotografi iz hercegovačkih gradova su se potrudili da prikažu svakodnevnicu Hercegovki, njihovu različitost, borbu i ljepotu žena različitih generacija i životnih navika, te ih trajno zabilježili svojim objektivima.

Ljubiša Bukvić

47 Shares
47 Shares
Copy link