Početna  /  Izlaznost do 15h 30,8 odsto, glasa se do 20h
Srbija

Izlaznost do 15h 30,8 odsto, glasa se do 20h

Parlamentarni izbori u Srbiji, na kojima pravo glasa ima više od 6,5 miliona građana, održavaju se danas na 8.368 biračkih mesta. Prema podacima CRTA do 15 časova glasalo je 30,8 odsto birača. Istovremeno se održavaju i pokrajinski izbori u Vojvodini i lokalni izbori. Krizni štab izdao je preporuke da je zaštitna oprema obavezna za članove biračkog odbora, dok je za birače ova preporuka neobavezujuća.

Iz RIK-a je ranije navedeno da je za sve članove biračkih odbora obezbeđena zaštitna oprema. Glasači koji dolaze na biračko mesto nisu u obavezi da imaju masku, ali bi takvo ponašanje bilo poželjno, a predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da će i za njih biti obezbeđene zaštitne maske ako ih žele.

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa doneo je preporuke o ponašanju na biračkom mestu koje podrazumevaju da članovi biračkog odbora nose zaštitne maske i rukavice, da redovno provetravaju prostorije i da vode računa o tome da između birača postoji fizička distanca od najmanje jednog metra.

Biračko mesto treba da bude očišćeno i provetreno najmanje 24 sata pre početka izbora i za vreme trajanja glasanja ne treba koristiti veštačku ventilaciju, već je poželjno da bude otvoren makar jedan prozor a da u prostoriji bude istaknut i plakat sa informacijama o načinu sprečavanja širenja koronavirusa.

Za vreme utvrđivanja identiteta birača, od njega će biti zatraženo da na kratko ukloni zaštitnu masku.

2 Shares
2 Shares
Copy link