Petak, 24.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Izbori u Beogradu: Do 16 sati glasalo 36,9 posto građana

  Podijeli:

  U Beogradu se održavaju izbori za odbornike Skupštine grada. Biračka mjesta otvorena su od 7 do 20 sati, pravo glasa ima 1.606.693 birača, koji mogu da glasaju na 1.185 biračkih mjesta.

  Do 16 časova na glasanje za odbornike za Skupštinu grada Beograda je izašlo ukupno 36,9 odsto građana upisanih u birački spisak saopštila je CRTA posmatračka misija.

  Programski direktor Crte Raša Nedeljkov izjavio je danas da se na biračkom mjestu na Novom Beogradu dogodio fizički napad na jednog njihovog posmatrača. CRTA je taj napad prijavila policiji.

  Od nepravilnosti na velikom broju biračkih mjesta primjećeno je korišćenje mobilnih telefona i fotografisanje listića, kao i glasanje bez prethodne provjere UV lampom.

  Na izborima, kroz 24 liste, učestvuje 36 stranaka, pokreta i grupa građana, odnosno 1.554 kandidata koje će se boriti za 110 odborničkih mjesta. Izborna komisija objaviće rezultate glasanja u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mesta. Sva biračka mjesta moraju da budu neprekidno otvorena do 20 sati, a svakom biraču koji se nađe na biračkom mjestu u trenutku zatvaranja biće omogućeno da glasa.

  Za posmatranje izbora akreditovano je šest domaćih i 11 stranih organizacija. Izbore će pratiti Cesid, Građani na straži, CRTA, Odbrana izborne volje građana, Jukom, Centar za praćenje izbora i izbornih procedura, Ambasade SAD, Kanade, Francuske, Australije, Italije, Švedske, Holandije, Nemačke, Velike Britanije, Rusije i Delegacija EU u Srbiji.

  Na snazi je izborna tišina koja će trajati do zatvaranju biračkih mjesta, u 20 sati, a tokom koje je zabranjena izborna propaganda.

  Na dan glasanja od sedam do 20 sati, dozvoljeno je objavljivanje izvještaja o tome gdje su kandidati glasali, ali ne i njihove izjave. Tokom izborne tišine dozvoljeno je i emitovanje informacija o izlaznosti građana i spotova nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija u kojima se građani upućuju u koje vrijeme i na koji način mogu da glasaju.

  Dok je na snazi predizborna tišina, na biračkom mjestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI